Organisatie - 19 oktober 2014

Zon oogsten op dak van de baas

tekst:
Roelof Kleis
3

Geen ruimte voor zonnepanelen op je eigen dak? Geen nood, het kan ook bij de baas. Wageningen UR stelt een deel van haar daken daarvoor beschikbaar.

Het gaat om de pannendaken van Futurum, Nexus, Zodiac en een deel van Unifarm en Carus. Een deel van het platte dak van Actio is in principe ook geschikt. In totaal is er ruimte voor ongeveer 2000 zonnepanelen, goed om een kleine 200 huishoudens van stroom te voorzien. Om in aanmerking te komen om zonnepanelen op het dak van de baas te leggen, moet je wel in de buurt van campus De Born wonen.

Dat zegt initiatiefnemer Leo van der Heijden (Facilitiar Bedrijf, inkoop) van het zonnecollectief ‘Zon op de Born’. Van der Heijden maakte het plan afgelopen donderdag bekend tijdens de Sustainabul Roadshow in Forum. Om het plan handen en voeten te geven zijn minimaal vijftig deelnemers nodig. ‘Dat hangt samen met de subsidie die we kunnen krijgen van de provincie Gelderland. Die geeft 25 procent subsidie op de aanschaf van de panelen, mits er minimaal vijftig personen meedoen.’

Het te vormen collectief richt zich op inwoners van Rhenen, Bennekom en een groot deel van Wageningen. Deelnemers schaffen zelf de panelen aan en profiteren vervolgens van de goedkopere stroom. Volgens Van der Heijden is de stroom al met al zo’n 60 procent goedkoper. De panelen (250-300 euro per stuk) heb je daardoor in ongeveer tien jaar terugverdiend.  Deelnemers doen voor minimaal vijf jaar mee.

Wageningen UR gaat zelf niet investeren in zonne-energie. Als grootverbruiker betaalt de organisatie al veel minder (8-10 cent per kWh) dan een doorsnee consument die ruim het dubbele kwijt is. De terugverdientijd van een zonnepaneel is daardoor langer dan twintig jaar, de tijd die Wageningen UR hanteert voor duurzaamheidsmaatregelen. Dat blijkt uit een notitie van het Facilitair Bedrijf die onlangs is opgesteld.  

Uit oogpunt van pr zijn zonnepanelen daarentegen wel lonend, concludeert het FB. Van der Heijden maakt daar met zijn initiatief gebruik van. ‘Ik ben hartstikke blij dat Wageningen UR de medewerkers in de gelegenheid stelt dit te doen en op deze manier invulling geeft aan haar duurzame ambities.’

Re:acties 3

 • Edgar Vos

  Prachtig idee, maar het dak van het atrium van Atlas is al sinds de bouw klaar voor installatie van zonnepanelen. Zùnigheid van Wageningen UR heeft altijd tegengehouden dat ze er kwamen. Bij de bouw zijn verschillende duurzame investeringen afgewezen door het FB omdat de milieu index (LET wel die van toen!!) al gehaald was. Het gebruik van bodemwarmte (samen met Forum en Radix) zorgde daarvoor. Voorstellen om bijvoorbeeld regenwater voor WC spoeling te gebruiken zijn daardoor in de prullenbak beland, net als de zonnepanelen. En nu nog steeds wil men deze kans niet gebruiken.

  Reageer
  • Sophie

   Het is jammer dat juist zo'n "groene" instelling als WUR niet verder wil kijken dan het financiële plaatje. Iets met duurzaamheid enzo. Het getuigd niet echt van ambitie op het gebied van sustainability als je (redelijk makkelijk te realiseren) dingen als het doorspoelen van toiletten met regenwater afschiet 'omdat de doelstellingen al gehaald zijn'.
   Kom op WUR, schaf die panelen aan en spoel met regenwater! Van die groene initiatieven zijn hartstikke mooie veren om in de WUR-reet te steken.

 • Roelof Kleis

  @Jarno. Het antwoord staat in de een na laatste alinea. Zonne-energie kost de organisatie meer dan het oplevert. Tenzij je natuurlijk veel waarde (letterlijk en figuurlijk) hecht aan de duurzame uitstraling van zonne-panelen op je daken. Dan is het (ook volgens het FB) de investering mogelijk wel waard. MAar misschien kan de organisatie net als de provincie de aanschaf ook sponsoren.

  Reageer
 • Jarno

  leuk plan! Maar optimaal is; als de stroom direct gebruikt wordt door de WUR. Dit moet geen probleem zijn, gezien het feit dat de behoefte hier juist overdag is. Anders dan de gemiddelde werknemer die juist overdag een laag verbruik heeft, omdat hij niet thuis is. Dan rest de vraag waarom investeerd de WUR hier niet zelf in?

  Reageer

Re:ageer