Nieuws - 15 juli 2011

¡Zomertips!

Niet iedereen heeft geluk. Je buurman/huisgenoot/collega wel. Hij/zij leest nu de nieuwste Grunberg op een plek waar de zon wel warm is en waar de wind wel ligt. Een plek niet bedekt is door een diepblauwe vlek op buienradar.nl of een buitenlands equivalent regenalarm.

Bij_de_buren_YK.jpg
Jij hebt geen geluk. Jij maakt je laatste werk af - of werkt de hele zomer door. Naja, des te meer koffie voor jou. En, zoals nu, kijk je zo nu en dan op Resource.wur.nl. Waarop trouwen de hele zomer niet te beleven valt. Net zoals in de rest van Nederland.
Goed, die honden die je voor de rest van de buurt moet uitlaten breken de eenzame avonden heus wel. En 's ochtends een ronde langs alle binnenflora in de straat is - toegegeven - ook best ok.
Maar je kunt toch wat tips gebruiken om de komende weken totaal niet te vereenzamen. Best: huur een film, of organiseer een barbecue in het bejaardentehuis verderop. Succes, en fijne zomer!
Voor iedereen die wel op vakantie gaat, twee tips:
1) 'Nederlandse studentensteden zijn speeltuinen voor inbrekers op zoek naar laptops, zeker in de zomer', zo stelt dagblad De Pers. Studenten ontvangen dieven en inbrekers praktisch met open armen, dus doe je deur op slot, ramen dicht en neem een inboedelverzekering. Zet waardevolle spullen niet in het zicht. Nog een waardevolle tip: zit niet hip te doen op Facebook over dat je vier weken lang aan het rondtrekken bent in Thailand. Leuk om op een olifant te zitten, natuurlijk, maar ondertussen hebben kleptomane creatievelingen je verlaten studentenhuis allang weten te achterhalen en hebben ze zelfs je studieboeken verkocht aan aankomende eerstejaars.
2) We weten allemaal dat sociale netwerken, Google and internet een continu bombardement uitvoeren op onze concentratieboog. Doe even academisch en herprogrammeer deze zomer je werkgeheugen. Lees dikke boeken in plaats van je klem te zuipen. Sla de campingkaraoke een keer over om Murakami eens grondig te analyseren. Eer Harry Mulisch nog een keer en lees de onnavolgbare beredeneringen in De ontdekking van de hemel. Het Utrechtse universiteitsmedium DUB geeft nog meer boekentips: boeken over de academie, als je de universiteit ├ęcht niet kan loslaten deze zomer. Misschien een beetje te gek.
En dan, voor de nieuwkomers, een paar tip voor nieuwe eerstejaars.
1) Zet geen vuilniszakken in de fik als je dronken bent.
2) Wees voorzichtig met het opnemen en het op YouTube plaasten - of een pornografische variant daarvan - van vakantieseks of andere intieme hand-en-spandiensten. Je krijgt er last van, vroeg of laat.
Goede zomer!