Student - 17 juni 2011

Zomerlust

Blijkbaar is juni voortaan de beste vakantiemaand in Nederland. Door onze decennialange uitstoot van CO2 en drijfgassen, kunnen we mooi weer in juli en augustus de komende millennia wel vergeten.

Bij_de_buren_YK.jpg
In Utrecht worden de Porta Potti massaal van de zolders gehaald en hebben ze helemaal zin in de zomer. Lekker tripjes maken: duiken bij de Malediven, nachteloze dagen op de poolcirkel, op safaria in donker Afrika... Maar voor het zover is, houden de Utrechters eerst een safari op hun eigen campus De Uithof. Om een goed beeld van de plaatselijke biodiversiteit te krijgen - en wie wil dat niet? - huurde de universiteit professionele woudlopers uit voor een inventarisatie. Antilopen en leeuwen werden niet gevonden op de Utrechtse gronden - ook de de apen zijn niet meer waargenomen - maar er schijnt een vleermuis rond te vliegen. Ook noteerden de biologen een gans.
 
Liquid Leiden
Hot feelings, ook in Leiden. In het universiteitsblad Mare een goede journalistiek productie over cocktails. Want welke lekkernijen moeten we nu drinken komende maanden - en welke niet? Michiel, preses van de cocktailcommissie van SSR beveelt de Long Island Iced Tea aan, die 'zo'n beetje voor 99 procent uit alcohol bestaat'. Lekker nippen dus, met een warm zonnetje op de snoet. Marieke, Michiels collega bij studentenclub Catena moet juist kotsen van zijn aanbeveling en preveleert de Mojito. En daar houdt Michiel weer niet van. 'In de meeste bars is dat gewoon water met munt en drie druppeltjes rum.' De zomertip van Bij de buren: drink waar je zin in hebt, as long asit contains alcohol.
 
Zomerklusje
Helaas kan niet iedere student deze zomer van een mooie reis of strandvakantie genieten. In Amsterdam zal een klein groepje dappere studenten wekenlang stofhappen, muurtjes verven en lijmsnijven: ze gaan klussen. Het is een uniek project: studenten toveren een afgedankt kantoorpand zelf om in een studentenparadijs in ruil voor lagere huurkosten. En als de academici een beetje kunnen timmeren, wordt het echt heel mooi. Met een eigen bioscoopzaal.
 
Terrorist
Hopelijk zijn er in de studentenflat nog een liftschacht vrij voor een handvol Utrechtse studenten. Vorige week ontvluchtte vijf studenten hun woning uit angst voor de beruchte huisbaar Vloet. Maandenlang terroriseerde de fijne man het studentenvolkje, zo lezen we op soggen.nl. 'Zo heeft de huisbaas een vrouwelijke huurder over de telefoon met de dood bedreigd. Even later kwam de huisbaas langs en trapte de deur in, maar werd tegengehouden door de andere bewoners die gelijk de politie hebben gebeld.' Soggen.nl duikte in de archieven het Ublad, het voormalige blad van de UU en ontdekte dat Vloet eerder van dit soort streken heeft uitgehaald. 'Hij slaat en schopt de bewoonster en probeert haar in het trapgat te duwen. Nadat de andere bewoners op het geschreeuw zijn afgekomen stopt hij de molestatie.'

Een iets minder heftige zomer wordt het voor Nijmeegse studenten, die zich elk jaar kunnen verheugen op een introductietijd van tien dagen. Tien dagen lang zuipen, katers, kotsen en neuken; ook wel bekend als de Nijmeegse Tiendaagse - die beduidend meer afvallers kent dan zijn brave vierdaagse familielid. Volgens de student-journalisten van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad gaat de Tiendaagse echter ingekort worden. Heel erg? Mwah, met een hete zomer die al begint in juni en de dodelijke cocktail-tips uit Leiden, is één dag extra rust misschien wel verkwikkend.