Nieuws - 18 april 2019

Zoe's zooi houdt ecologen bezig

tekst:
Roelof Kleis

Wageningse ecologen zijn druk bezig de ecologische effecten in kaart te brengen van de containerramp met de Zoe. Maar nog steeds is onduidelijk wat er allemaal overboord ging.

© Kees van de Veen, Hollandse Hoogte

Dat zegt ecoloog Martin Baptist van Wageningen Marine Research in een artikel in het jongste nummer van Resource. De MSC Zoe verloor in de nacht van 1 op 2 januari voor de kust van de Waddeneilanden 342 containers met lading. Van veel containers is slechts bij benadering bekend wat de inhoud was. ‘Zelfs nu, 16 weken na dato, zijn de details nog niet vrijgegeven.’

Speelgoed
‘Als je de ecologische risico’s wilt inschatten, moet je dat veel sneller weten’, vervolgt Baptist. ‘Er kan van alles in die containers zitten. Dat is wat mij betreft een les die we zeker moeten trekken.’ De containers bevatten voornamelijk gebruiksgoederen, zoals schoenen, kleding, matrassen, speelgoed, autobanden, diepvriezers en tuinmeubilair. Ongeveer de helft van die inhoud is geborgen.

Zelfs nu, 16 weken na dato, zijn de details nog niet vrijgegeven
Martin Baptist

In twee containers zaten giftige stoffen. Eentje bevatte lithiumaccu’s, en eentje zakken met Perkadox, een bleekmiddel op basis van dibenzoylperoxide. Met name die laatste baart Baptist zorgen. Hij berekende dat de inhoud in theorie een hoeveelheid water ter grootte van eenderde van het IJsselmeer kan verontreinigen, tot een concentratie waarbij in 10 procent van alle ongewervelden effecten worden gevonden.

Maaginhoud
WMR doet diverse onderzoeken naar de ecologische gevolgen van de containerramp. Resource schrijft daarover. De aandacht richt zich met name op het voorkomen van plastic in dieren. Zo worden in de loop van het jaar 9000 vissen opengesneden om de maaginhoud in kaart te brengen. Dit zijn overigens vissen die al worden gevangen voor onderzoek naar bijvangst.

Lees het hele verhaal hier: