Nieuws - 1 januari 1970

Zoeken naar het speenkruid

De lente begon formeel op maandagavond 20 maart om vier minuten voor half acht. Het Radio-1-journaal ging daarom samen met ir. Arnold van Vliet van de Natuurkalender in het Wageningse arboretum op zoek naar bloeiend speenkruid. Tevergeefs.

Voor de Natuurkalender houden vrijwilligers de groei van planten en vlinders bij. Door de combinatie van deze gegevens met historische waarnemingen is bekend dat normaal het speenkruid en het maarts viooltje rond deze tijd al bloeien. Door de aanhoudende kou komt de natuur dit jaar echter traag op gang. Verslaggever Joris van de Kerkhof en Van Vliet vonden maandagochtend vroeg het speenkruid nog niet eens in knop.
Ook de berk heeft nog geen katjes. ‘Planten zijn temperatuurmeters. Ze gaan pas bloeien bij een bepaalde temperatuur. Mensen met allergie voor berkenpollen krijgen door de lage temperaturen dit jaar dus ook later last van de pollen’, legde Van Vliet uit.
Hij heeft het verhaal over een laat ontwakende natuur de afgelopen weken vaker mogen vertellen. Hij zat vorige week bij Edwin Evers van Radio 538 en ook de Telegraaf en de Limburger besteedden aandacht aan de Natuurkalender. ‘Ik schat dat afgelopen week bij elkaar ruim vijftien miljoen mensen er iets van hebben meegekregen.’ Op dinsdag 21 maart vloog Van Vliet naar Arizona om ook daar een natuurkalender van de grond te krijgen. ‘Ze zijn vooral benieuwd hoe we dat doen met vrijwilligers.’
Weerman Erwin Krol, die speciaal voor de uitzending van zijn woonplaats Lelystad naar Wageningen was gekomen, merkte op dat het weer dat we nu hebben in de jaren zeventig en tachtig normaal was. ‘Alleen zo koud als nu is, is het tot ver in de vorige eeuw niet geweest in de eerste weken van maart.’ Hij merkt ook dat mensen last hebben van het koude, grijze weer. ‘Dat komt door de saaie winter die maar voortsleept.’ Van Vliet: ‘Eigenlijk zijn we de afgelopen jaren verwend.’ / YdH