Nieuws - 13 juni 2002

Zodiac moet wennen aan honden en katten

Zodiac moet wennen aan honden en katten

Dierwetenschappen wil verbreden

De opleiding Dierwetenschappen wil meer dan alleen varkens kippen en koeien. In de toekomst kunnen ook paarden-, katten-, en hondenliefhebbers terecht in Wageningen.

Voor veel medewerkers van het departement Dierwetenschappen is het even wennen. Het idee dat ze zich in de toekomst niet alleen zullen toeleggen op productiedieren, maar ook op gezelschapsdieren. In de discussies wordt gesproken over companion animals. In het Engels klinkt het toch wat chiquer.

Op maandag 10 juni vergaderden de dierkundigen over de toekomst van de opleiding. Nu de interfaculteit met de Utrechtse faculteit diergeneeskunde van de baan is moet Zodiac haar plannen op eigen benen zien te verwezenlijken. 'Gaan we desondanks door met de verbreding, of blijven we doen wat we deden?' wilde directeur prof. Pim Brascamp weten.

Dat er veel te winnen is bij een specialisatie companion animals stond voor de meeste deelnemers wel vast. Uit een enqu?te onder uitgelote diergeneeskundigen bleek dat die vooral ge?nteresseerd zijn in aaibare huisdieren en paarden. Op het hbo zijn vooral paardenopleidingen een groot succes, nu al melden zich hbo-studenten voor een vervolgopleiding aan de universiteit.

Maar het is natuurlijk wel wennen voor landbouwbolwerk Zodiac. Varkens, koeien en kippen zijn respectabele dieren waar de Wageningse dierwetenschapper raad mee weet. Maar wat te doen met aquariumvissen, poezen en hamsters? "Welke kennis denken wij meer te leveren dan de goede hondenfokker of aquariumliefhebber? Die weten verdomd veel van die dieren", wil een van de aanwezigen weten. En wat gaan die afgestudeerde poezendeskundigen dan doen nadat ze hun bul hebben gehaald?

Ondanks alle vragen is er aan het eind van de vergadering niemand die de verbreding afwijst. Directeur Brascamp verhaalt nog dat hij in de jaren zeventig voor het eerst een vak moest geven over varkens. De studenten in de zaal die thuis een varkensbedrijf hadden wisten soms meer van de varkenshouderij dan hij. Maar door de discussie met de studenten was het toch een alleraardigste collegereeks geworden. "De studenten vonden het vak heel leuk en wij hebben er zelf ook veel van geleerd." Hij wil maar zeggen: je hoeft niet van meet af aan alle expertise in huis te hebben. Met behulp van goede wil en ingehuurde expertise uit Utrecht moet Dierwetenschappen een eind weten te komen. Brascamp wil de toekomstige studenten voorhouden dat Wageningen niet meteen een honden-, paarden- of kattencentrum van wereldformaat zal zijn, maar dat je er wel terechtkunt voor meer dan varkens, koeien en kippen. | K.V.