Nieuws - 20 juni 2019

Zo schrijf je een goede scriptie - Winnaars Thesis Award delen hun tips

tekst:
Konstantina Togka

Zie jij ook zo op tegen het schrijven van je scriptie? Misschien kunnen deze vier masterstudenten je helpen. Zij wonnen de Thesis Awards 2017-2018 en delen hier hun ‘geheim’.

tekst Konstantina Togka  illustratie Geert-Jan Bruins

Adrià Fontrodona Bach (26) komt uit het warme Barcelona, maar houdt zo veel van sneeuw dat hij het voor zijn thesis is gaan bestuderen. De alumnus Earth and Environment onderzocht de veranderingen van sneeuwdiepte, waarvoor hij data van meer dan zesduizend meetlocaties in Europa gebruikte. Dat was zwoegen, zegt Bach. ‘Maar de eerste keer dat je zelf een onderzoek gaat doen, denk ik dat het normaal is om even de weg kwijt te raken.’

Uit Bachs onderzoek bleek onder andere dat de gemiddelde sneeuwdiepte met de jaren afneemt en dat deze afname na de jaren tachtig in een versnelling is terechtgekomen. Maar ook dat er plekken zijn waar de dikte van het sneeuwdek gelijk is gebleven of zelfs is toegenomen. Het onderzoek werd gepubliceerd in Geophysical Research Letters en haalde volop de media. Na zijn afstuderen is Bach als onderzoeksassistent aan de slag gegaan in Zurich, waar hij gletsjers bestudeert. Over een paar maanden begint hij in Birmingham aan een PhD over... juist: sneeuw.

Het is normaal om even de weg kwijt te raken

Afrikaanse rijst

In eerste instantie wilde Margaretha Antonia Veltman (27) voor haar masterscriptie Biology de evolutie van Afrikaanse rijst in Suriname onderzoeken. Een paar maanden na aanvang besloot ze haar onderzoeksvraag echter te veranderen en toch de oorsprong van Afrikaanse rijst in West-Afrika te onderzoeken. ‘Daarover waren meer data beschikbaar. Dus als ik mijn onderzoeksvraag veranderde, kon ik die beter beantwoorden.’ Achteraf gezien een goede keuze: Veltmans scriptie werd gepubliceerd in PLOS One en bleek goed voor de prijs van de allerbeste WUR-masterscriptie (zie kader). Inmiddels is Veltman in Noorwegen begonnen aan een PhD over conservatie-genomica van wilde orchideeën in het natuurhistorisch museum van Oslo.

Uit zijn comfortzone

Coen Frederiks (28) onderzocht de kosten van de registratieprocedure voor nieuwe biologische bestrijdingsmiddelen in de EU, om die vervolgens te vergelijken met het Amerikaanse pesticidereguleringssysteem. Daarvoor moest de student Organic Agriculture wel even uit zijn comfortzone stappen en zich verdiepen in de macro-economie. Frederiks ontdekte dat het in de EU veel meer tijd kost om nieuwe bio-pesticiden te registeren en goed te keuren dan in de Verenigde Staten. Gevolg: de EU loopt economisch voordeel én milieuvoordelen mis. Momenteel werkt Frederiks in Brussel aan regelgeving voor de Europese biotechnologiesector.

Oliedruppeltjes

Alumnus Food Technology Sten ten Klooster (24) wilde graag een uitdagende scriptie schrijven. In overleg met zijn scriptiebegeleider besloot hij om een innovatieve techniek te bestuderen waarmee emulsies – mengsels van heel kleine oliedruppeltjes en water, zoals mayonaise, sladressing of bepaalde medicijnen – gemaakt kunnen worden. Hij focuste op de manier waarop de individuele vetdruppels worden gevormd; ingewikkelde materie waarvoor hij zich flink moest inlezen en een basisvak stromingsfysica volgde. Het was hard werken, maar het wierp vruchten af, want door zijn onderzoek ontdekte Ten Klooster wat de voorwaarden zijn voor het vormen van de druppels. ‘Bedrijven hebben er echt iets aan als ze deze methode gaan toepassen. Dit kost ongeveer twintig keer minder energie dan normaal en levert ook nog producten op met een betere kwaliteit’, aldus Ten Klooster. Inmiddels is hij begonnen aan een PhD bij WUR. Hij onderzoekt oxidatie van olie in emulsies.


Zes tips voor een topscriptie

1.      Wees nieuwsgierig

Hier zijn de vier winnaars het over eens: om toponderzoek te doen, moet je oprecht geïnteresseerd zijn in het onderwerp. ‘Als je niet echt nieuwsgierig bent, stel je niet de juiste vragen’, zegt Adrià Fontrodona Bach.

2.      Neem literatuuronderzoek serieus

In de literatuur duiken is misschien niet het leukste onderdeel, maar het is van vitaal belang. ‘Door kritisch te zijn op de artikelen die je leest, kun je de focus van je onderzoek bepalen’, zegt Sten ten Klooster.

3.      Geef nooit op

Ze schreven uiteindelijk een topscriptie, maar dat wil niet zeggen dat deze masterstudenten niet hebben geworsteld en getwijfeld. Hun boodschap: bedenk dat iedereen het soms zwaar heeft en blijf positief.

4.      Maak fouten

‘Hoe vaker je de fout in gaat, hoe vaker je leert van je fouten’, zegt Coen Frederiks. ‘Sterker nog, om op te vallen moet je dapper genoeg zijn om nieuwe dingen te proberen en de kans op mislukking te accepteren.’

5.      Wees flexibel

Soms loop je aan tegen dingen waar je geen controle over hebt, zegt Margaretha Antonia Veltman. ‘Dan moet je je kunnen aanpassen.’ Zelfs als dat, zoals bij haar scriptie, betekent dat je het hele onderwerp moet veranderen.

6.      Wees onafhankelijk

Een scriptiebegeleider is niet altijd een expert in het onderzoeksveld waar jij je scriptie over schrijft. Dat betekent dat je zelfstandig aan de bak moet en ook elders hulp kunt vragen. Neem bijvoorbeeld contact op met specialisten uit het vakgebied.

Thesis Awards
University Fund Wageningen reikt elk academisch jaar vier Thesis Awards uit voor excellente masterscripties (beoordeeld met minstens een 9). Per onderwijsdomein wordt één prijs toekend. De domeinen zijn Levenswetenschappen, Maatschappijwetenschappen, Omgevingswetenschappen en Agrotechnologie & Voedingswetenschappen. Uit de vier winnaars wordt ook nog de schrijver van de allerbeste scriptie van het jaar gekozen. Deze keer was dat Margaretha Antonia Veltman.