Organisatie - 1 januari 1970

‘Zo ga je toch niet met je klanten om’

De kamernood in Wageningen neemt weer gestaag toe en daarom gaat de SSHW haar woningbeleid strenger uitvoeren. Voor 1 juli moet de eerste groep van 35 ‘oude’ huurders vertrekken, een jaar later volgt de tweede groep van een paar honderd mensen. Menno van Zuijen, die voor 1 juli zijn kamer op Droevendaal uit moet, is niet te spreken over de manier waarop de SSHW de huuropzegging aanpakt.

,,Iedereen heeft in september een brief gekregen. De 'oude' huurders die uiteindelijk weg moesten, waren in verschillende groepen ingedeeld’’, vertelt Van Zuijen. ,,De eerste groep, ouder dan 35 jaar en afgestudeerd voor 1997, zou per 1 juli 2004 moeten verhuizen. Een tweede groep zou een jaar later moeten vertrekken. De SSHW en ik verschillen nog van mening tot welke groep ik behoor. Toch kreeg ik een dag voor Pasen in een brief te horen dat ik per 1 juli uit mijn kamer moet. Of ik even wilde tekenen, anders zou de SSHW een advocaat inschakelen."
Van Zuijen begrijpt wel waarom de SSHW de ‘oude’ huurders weg wil hebben. ,,Alleen moeten ze wanneer iemand een huurcontract tekent, al meteen duidelijk aangeven dat hij er na zijn studie uit moet. Dat is in het verleden nooit het geval geweest. Bovendien moet er voldoende doorstromingsmogelijkheden zijn naar een andere woning in Wageningen en die zijn er niet. De woningmarkt voor starters in Wageningen is niet goed."
Maar Van Zuijen is vooral kwaad over de manier waarop de SSHW druk uitoefent op ‘oude’ huurders om akkoord te gaan met de opzegging van hun contract. ,,Zij krijgen te horen dat wanneer ze niet willen tekenen, de advocaatkosten op hen verhaald zullen worden. Zo ga je niet met je klanten om. Ik ga in ieder geval niet akkoord met mijn uitzetting, de bal ligt bij de SSHW."
Jan Harkema, adjunct-directeur van de SSHW, vindt dat zijn organisatie voldoende met haar klanten heeft gecommuniceerd. ,,Al vorig jaar hebben wij onze huurders een brief gestuurd waarin wij de huuropzegging hebben aangekondigd. Dit is veel langer dan de wettelijke opzegtermijn van een half jaar. Mocht iemand toch buiten de boot vallen en geen woonruimte vinden, dan gaat de SSHW met de gemeente en de woningstichting om de tafel zitten. Van de eerste groep die uit zijn woning moet, ongeveer 35 man, heeft al een groot deel andere woonruimte gevonden. Een aantal wil uit principiële redenen niet uit zijn kamer. Daarvoor moeten we waarschijnlijk naar het kantongerecht. Wat betreft de advocaatkosten; als de rechter vonnis wijst, doet hij daar ook een uitspraak over. Vaak worden die kosten aan de verliezende partij toegewezen."
De SSHW heeft momenteel nog geen kamertekort, vervolgt de directeur. ,,Maar met de komst van Van Hall Larenstein en het steeds toenemende aantal internationale studenten verwachten we in 2006 een tekort van ongeveer duizend studentenwoningen. Daarom zijn we aan het bouwen, maar gaan we ook het uitstroombeleid strenger uitvoeren. Ik geef toe dat we de afgelopen jaren soepel met de uitvoering van de huurvoorwaarden zijn om gegaan, maar in elk contract staat dat huurders twee jaar na afstuderen of na hun dertigste uit hun kamer moeten. Ik snap dat een aantal mensen dacht: ‘we kunnen hier nog heel lang goedkoop zitten’. Maar we moeten nu toch de bittere pil slikken. Uiteindelijk willen we toe naar een situatie waar de doorstroming continu plaatsvindt", aldus Harkema. |T.H.