Nieuws - 28 januari 2011

Zinloos protest?

Het beste onderwijs willen we! En nog beter onderzoek! Afgelopen vrijdag demonstreerden we tegen de bezuinigingen. Maar is het echt zo slecht gesteld met de educatie in Nederland?

Bij_de_buren_YK.jpg
Ja!

Het is hondsberoerd gesteld met het onderwijs. Stel je zou kaakchirurg willen worden, een beroep hoog op de maatschappelijke ladder. Je passie voor ambitie, geld en - naja, doktertje spelen vond je ook altijd wel leuk met je buurmeisje - de medische wereld komen perfect samen. Er is echter één probleem: voor een opleiding tot kaakchirurg moet zowel geneeskunde als tandheelkunde gestudeerd worden. En dat zijn dus twee masters.

De Groningse studente Martine Luxwolda kan hierover meepraten. Zij wil na haar geneeskundejaren aanvullen met een studie tandheelkunde, om daarna te kunnen starten met de specialisatie kaakchirurgie. Kosten per jaar: 32 duizend euro. 'Weeffoutje', aldus oud-minister Plasterk.

Het zijn sowieso zware tijden voor tandheelkundestudenten. In Amsterdam kunnen de miljonairs-in-spe naar hartenlust boren en trekken, toch zijn er klachten. Zo ontbreekt het aan stilteruimtes en een gezellige bar. In het oude gebouw was die drinkplek er nog wel. 'Onderling kon je veel informatie uitwisselen, dat had toch invloed op je kennis. Bovendien praatte het allemaal net wat makkelijker met een biertje er bij, iedereen had wel een mening.'
Nee!

Geen klachten over bier in Utrecht. Daar gaat het zó goed met het onderwijs dat de Universiteit Utrecht haar geld heeft geïnvesteerd in een eigen biertje. 1636 heet het brouwsel, verwijzend naar het jaartal waarin de UU is opgericht. Dit lustrum-jaar van de universiteit zal 1636 veelvuldig worden geschonken en gezopen bij academische plechtigheden.

Geldverspilling? Nee, want zonder bier zou de UU er helemaal niet zijn geweest. In de tijd dar de universiteit werd opgericht, kwam namelijk een speciale regeling voor studenten: zij werden door de stad Utrecht voortaan vrijgesteld van drankaccijnzen. Veel effectiever dan alle promotiefilmpjes- en teams van tegenwoordig.
Ja! (2)

Het onderwijs in Nederland deugt voor geen meter. Tuurlijk we kennen de horrorverhalen van InHolland. Verloedering van het onderwijs! Inflatie van diploma's!

En daar komt nog een klein traumaatje bij. In de Madiwodovrijdagshow bekende een Communicatiestudente dat InHolland studiepunten uitdeelt voor een bezoek aan dierenattractie Artis. 'Wij moesten een lezing bijwonen over communicatie bij dieren.'
Nee! (2)

In Eindhoven hebben ze dan geen dierentuin, leuke onderwijs-dingetjes doen ze er wel. Op de TU/e bijvoorbeeld kreeg een klein groepje studenten een 'multimedia-tablet'. Ongeveer een maand mochten ze ermee doen wat ze wilden. De TU/e hoopt zo zicht te krijgen op de toegevoegde waarde van iPads in het onderwijs. Op de Fontys Hogeschool, tevens in Eindhoven, werden de tablets ook getest. Ook op de Fontys geen geld tekort, zo bleek. Honderd studenten mochten daar met een touchscreen spelen - een half jaar lang. Da's toch weer mooi 30 ECTS.
Conclusie
Echt ontkennen kunnen we het niet, maar om nou te zeggen dat het Nederlandse onderwijs en onderzoek bruist en floreert... Blijf dus vooral protesteren - maar kop voor de zekerheid tussendoor ook wat studiepuntjes binnen. Hopelijk komt Rutte binnenkort met een vergelijkbare boodschap als Obama deze week. In zijn State of the Union sprak de machtige man de wijze woorden:

"Het overheidstekort terugdringen door onze investeringen in innovatie en onderwijs te schrappen, is als een overbeladen vliegtuig lichter maken door de motor te verwijderen. Aanvankelijk heb je het gevoel dat je zweeft, maar het zal niet lang duren voordat je de impact voelt."