Organisatie - 1 januari 1970

Zingen is geluid maken met je eigen lichaam

Het Nederlands Studentenkamerkoor (NSKK) heeft dit jaar drie Wageningse leden. Naast Arianne van Leeuwen, die tevens bestuurslid is, zijn dit Bioprocestechnoloog Hermen Peeters en Biologe Nienke Huisman. De week voor het eerste concert, 14 februari, is het koor in afzondering in St. Michielsgestel nog hard aan het repeteren. Wb belde dinsdagavond met Peeters en Huisman.

Huisman klinkt wat schor. ,,De avond voordat ik hier naar toe ging heb ik mijn verjaardag gevierd, dus dat was geen goed begin. En veel repeteren is een aanslag op je stem.’’ Peeters heeft ook wat keelpijn. ,,Het is de angst van elke zanger zijn stem kwijt te raken’’, grapt hij. Maatregelen zijn weinig praten, veel slapen, water drinken en pilletjes tegen verkoudheid en heesheid. ,,Het is ook wel hoest- en proestweer nu’’, aldus Peeters.
Het leuke aan zingen vindt Peeters ‘dat je met eigen lichaam geluid maakt’. ,,Het is sowieso leuk om met anderen muziek te maken. Zingen is ook ontspannend. Je gaat ook op een bepaalde manier ademen.’’ Thuis zingt hij graag onder de douche. Bij de afwas zingt hij kinderliedjes. ,,Mijn huisgenoten vinden het best zolang ik maar niet te hard zing in de keuken. Maar het repeteren zullen ze niet echt leuk gevonden hebben’’, denkt tenor Peeters.
Huisman zingt het liefst klassiek. ,,Onder de douche doe ik ’s ochtends opwarmoefeningen voor mijn stem en ’s avonds zing ik aria’s en koorstukken. Maar gisteren hebben we hier ook staan huppelen op Madonna.’’ Van zenuwen of angst om vals te zingen hebben ze nog geen last. Huisman, die ook in twee andere koren zingt, verwacht zweterig hyper te zijn op het moment van opkomst. ,,Maar als je eenmaal iets gezongen hebt, valt dat van je af.’’ Peeters bevestigt dit. |
Y.d.H.

Concertinfo: www.nskk.nl