Nieuws - 22 augustus 2012

Zingen, drinken en waterpistolen

Achthonderd introlopers zongen gisteravond mee met de AID-cantus. In tegenstelling tot vorig jaar verliep het evenement probleemloos.

cantus2012.jpg
Op de campus klonk het gisteravond alsof er een grote zwerm sprinkhanen overtrok. Circa achthonderd eerstejaars maakten in de AID-tent een oorverdovend lawaai door met hun glazen op de houten banken te slaan. Zij kregen vanaf half negen een stoomcursus biercantus. Bij deze studentikoze traditie zingen deelnemers liedjes afgewisseld met het drinken van bier (hier werd ook water aangeboden). Dit alles is omgeven met strakke regels. Het negeren van opdrachten als ad sedes (zit) en silentium (stilte) resulteerde gisteren in een nat pak dankzij enkele opzichters met reuzewaterpistolen.
Het evenement verliep dit jaar rustig. Vorig jaar eindigde de cantus nog vroegtijdig toen er een teil water over de geluidsinstallatie werd gegooid. Daarop weigerde de coverband verder te spelen. De schuldige bleek een ongenodigde ouderejaars te zijn die een mislukte poging waagde de leiding nat te gooien. Behalve een scherp oog op de waterteilen waren er gisteravond geen extra veiligheidsmaatregelen, vertelt Elyn den Hollander van het AID-bestuur. ‘Dit was gewoon één keer een stomme actie, we verwachten niet dat mensen dit na gaan doen.'
Tegelijkertijd met de cantus vond in de Wageningse binnenstad de Comedy Crawl plaats. Op zeven locaties traden cabaretiers op, zoals Tim Ward en Martijn Oosterhuis. Eerder op de dag presenteerden studentenorganisaties zich aan de AID-lopers op de infomarkt in een broeierig Arboretum Belmonte. Vandaag is de laatste dag van de AID met als apotheose het muziekfestival.