Nieuws - 3 juni 2015

Zin in een biertje?

tekst:
Roelof Kleis

Honderdzestig mensen drinken de komende tijd bier voor de wetenschap. In een Wagenings café wordt bekeken hoe emoties ons drinkgedrag beïnvloeden.

Café Onder de Linden had afgelopen dinsdag vreemde gasten. Ze dronken allemaal precies één biertje (kwart liter). Niet uit zuinigheid of omdat het niet lekker was; het moest. Meer dan één biertje mocht niet. Minder wel, als er maar werd geproefd. Dit was dan ook niet zomaar dinsdagavondpubliek, de 160 gasten maken deel uit van een proef van promovenda Patricia Silva.

Silva doet onderzoek naar de invloed van emotie op het drinkgedrag van consumenten. Hoe groot is de invloed van emoties, het hele verwachtingspatroon dat we hebben, op de keuzes die we maken? Groot, denkt de Portugese onderzoekster Silva. ‘De hypothese is dat de invloed van het label dat wij hangen aan een product minstens zo belangrijk is als de smaakervaring.’

Label is hier deels letterlijk bedoeld: datgene wat je ziet zonder te proeven. Het bier dus zoals het eruitziet. Maar ook het pakket aan verwachtingen en ervaringen dat we hebben bij het in het vooruitzicht gestelde biertje. Preciezer kan Silva het voorafgaand aan het experiment niet toelichten. De deelnemers moeten blanco het experiment in.

Daarbij wordt de natuurlijke drinkomgeving zo veel mogelijk nagebootst. Geen steriel proeflokaal op de campus dus, maar een echt Wagenings bruin café. Praten en lachen mag, als je voor en na het proeven de vragenlijst maar serieus en zelfstandig invult. En dat dus vier achtereenvolgende dinsdagavonden met aan de eindstreep een vergoeding van 25 euro. Genoeg voor een rondje.

selfie Sanne.JPG

Sanne van der Mijl, proefster van bier

'Een kleine maand geleden heb ik mij samen met twee vriendinnen ingeschreven voor misschien wel het leukste universitaire voedingsonderzoek: Zin in een biertje? Jaha, tuurlijk! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: bier drinken tegen een financiële vergoeding. De bierproef vond plaats in een speciaal daarvoor ingerichte zaal in Café Onder de Linden. De speciaal ingerichte ruimte bootste een kroegsetting na. Deelnemers in alle soorten en maten, student en niet student, alleen of in een groepje namen in shifts plaats aan de speciaal daarvoor ingerichte tafels. Na het invullen van de eerste vragenlijst kregen we een biertje geserveerd. Dit konden we opdrinken, waarna we tenslotte dezelfde vragenlijst nogmaals in moesten vullen. Op de verschrikkelijke muziek na –zou dat ook onderdeel van het onderzoek zijn vraag je je bij alles wat je opvalt onbewust af- een top onderzoek. Volgende week mag ik weer!'