Nieuws - 21 februari 2008

Zilver voor Mayon

Het was zondag niet de dag van schaatser Mayon Kuipers. Ze greep naast haar tweede titel van het seizoen bij de Nederlandse Kampioenschappen Supersprint, 17 februari in Breda. ‘De baan in Breda is half overdekt, en het was afgelopen weekend heel koud. Het ijs was daardoor heel hard.’

1915_nieuws.jpg
Bij supersprint rijden de schaatser twee keer honderd meter en twee keer driehonderd meter. Op de honderd meter gaan de schaatsers op hun ijzers net zo hard als hardlopers sprinten: bij de dames tussen de tien en elf seconden, bij de heren een seconde sneller.
Mayon kreeg in de vrieskou moeilijk grip op de harde baan. ‘Bij de eerste honderd meter ben ik bijna gevallen.’ Gaandeweg kreeg de student Voedingsmiddelentechnologie aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden meer gevoel voor het ijs. Uiteindelijk won ze de tweede driehonderd meter - de afstand waar ze zich meer op thuis voelt - in 26,02 seconden.
Op natuurijs is schaatsen op de korte baan vooral hard rechtdoor gaan. Op kunstijsbanen moeten de schaatsers op de driehonderd meter wel hard door een bocht. Mayon vindt dat bochtenwerk geen probleem. ‘Dat is in mijn voordeel.’
Van haar school in Leeuwarden waren voor haar geen supporters naar Breda afgereisd. ‘Veel te ver weg. Niemand heeft een weekend-OV’, lacht ze. Mayons volgende wedstrijd, in het eerste weekend van maart, is iets dichterbij: in Hoorn. Dan strijdt ze met de junioren en neo-senioren om de Nederlandse sprinttitel over vijfhonderd en duizend meter.