Nieuws - 17 januari 2002

Zigzagplaat brengt energiezuinig licht in de kassen

Zigzagplaat brengt energiezuinig licht in de kassen

Nieuwe kasbedekking isoleert kassen maar laat licht goed door naar gewas

IMAG ontwikkelde samen met General Electric Plastics een nieuwe kunststofplaat voor de bedekking van kassen. De dubbelwandige zigzagplaat isoleert niet alleen, maar laat ook veel licht door.

De nieuwe, kunststof zigzagplaat is een dubbelwandig alternatief voor het enkellaags gehard glas dat nu veel voor daken van kassen wordt gebruikt. Een probleem hierbij was altijd dat dubbelwandige platen minder licht doorlieten. Vooral 's winters is het belangrijk dat zoveel mogelijk licht door het dak van de kas binnendringt. Een deel van het licht reflecteert echter altijd en komt niet in de kas. De zigzagplaat van IMAG is zo ontworpen dat een deel van het gereflecteerde licht toch nog wordt opgevangen en alsnog bij het gewas komt (zie figuur).

De zigzagplaat laat zo evenveel licht door als het gebruikelijke enkellaags glas, maar hij isoleert twee keer zo goed. In de praktijk betekent dat een energiebesparing van ongeveer twintig procent. De zigzagplaten zijn weliswaar ruim drie keer zo duur als enkel gehard glas, maar met de energiebesparing kan de tuinder die investering binnen vier tot vijf jaar terugverdienen.

IMAG en General Electric Plastics hebben patent op de plaat. De ontwikkeling kostte zo'n half miljoen euro, waarvan ruim de helft betaald is door de Novem. Het dak van de kas van de toekomst, die vanaf april op de Floriade te zien is, zal voor een deel met de nieuwe vinding bedekt worden. | M.Hg

Bij een vlakke plaat (boven) komt het gereflecteerde licht niet in de kas. Door de zigzagstructuur (onder) wordt een deel van het reflecteerde licht opgevangen en komt toch in de kas terecht.

Illustratie: IMAG

Dubbellaags zigzagplaat met op elke 2,5 centimeter een 'piek'.

Foto: IMAG