Nieuws - 8 mei 2015

'Ziggo, of niks' voor Idealisbewoners

tekst:
Linda van der Nat

Voor Idealisbewoners valt weinig te kiezen nu de studentenhuisvester overstapt op een andere internetprovider. Als de studenten niet instemmen met het pakket van Ziggo voor televisie en internet, wordt hun aansluiting afgesloten.

Momenteel betalen studenten in een woning van Idealis 5,35 euro voor televisie en maken ze gratis gebruik van het netwerk van de universiteit. Deze contracten lopen eind dit jaar af en Idealis heeft ervoor gekozen over te stappen op internetprovider Ziggo (voorheen UPC). Idealis geeft hiervoor als reden dat het netwerk van de universiteit niet erg stabiel is. Daarnaast is de prijs van het televisieabonnement 24 jaar geleden afgesproken, met een voorganger van UPC, en liggen de prijzen tegenwoordig hoger.

Ziggo biedt studenten een compleet pakket voor internet en televisie. Voor 15 euro per maand krijgen de studenten televisie op hun kamer en internet met een maximale snelheid van 100 megabit per seconde. Bovendien kunnen ze een WiFi-router installeren op hun kamer en kunnen ze 24/7 terecht bij een tweetalige helpdesk.

Enquête
Komende week ontvangt iedere huurder die mag stemmen een persoonlijke enquête. Vóór 25 mei moet iedere Idealisbewoner een voorkeur hebben uitgesproken. Is 70 procent van de stemmers voorstander van het pakket, dan worden de studenten dit jaar nog aangesloten. Weigeren studenten van een complex of individuele woning het aanbod, dan worden ze per 1 januari afgesloten van tv en internet. De bewoners zullen dan zelf voor een alternatief moeten zorgen, waarbij het niet mogelijk is om van de bestaande bekabeling van Idealis gebruik te maken.

Wat de universiteit betreft had het contract tegen de huidige voorwaarden door kunnen lopen, aldus Marco Otte, servicemanager IT. Na het vervangen van de verouderde switches is het universiteitsnetwerk een stuk stabieler én sneller: theoretisch kunnen er snelheden worden bereikt van 1 gigabit per seconde. De universiteit levert geen tv-signaal, maar ‘wie kijkt er tegenwoordig nog televisie, met Netflix en Popcorn?’, zegt Otte. Ook zou onderzocht worden of het huidige verbod op WiFi-routers opgeheven kon worden.

Wageningen UR  biedt HomeWURk  aan tegen kostprijs. Dat het contract niet verlengd wordt, heeft voor de universiteit dus geen financiële gevolgen. Wat Otte opvalt zijn de keuzes die in stemming worden gebracht. ‘Het is het pakket van Ziggo, of niks. De suggestie wordt gewekt dat vanuit de universiteit de stekker er op 1 januari 2016 uit wordt getrokken. Dat is zeker niet het geval, wij hebben geen bezwaar tegen voortzetting.’ Studenten hebben echter niet de keuze om het netwerk van de universiteit te behouden.

Idealis was niet bereikbaar voor commentaar.