Organisatie - 11 oktober 2007

Ziektepreventie begint bij de opvoeding

Gezonde voeding kan ziektes voorkomen. Daar was iedereen het over eens op het symposium ‘Vergroot je kansen’ tijdens het Food4you festival in Wageningen. Consumenten moeten worden verleid om gezond voedsel te kopen, en kinderen moeten gezond leren eten.

Frans Kok tijdens het Food4you-symposium

Foto: Guy Ackermans

Gezonde voeding staat hoog op de politieke agenda, bleek tijdens het symposium op woensdag 3 oktober. Volgens minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet er meer aandacht komen voor de positieve kanten van voeding. In de gezondheidscoach van Wageningen UR en zorgverzekeraar UVIT zag ze een uitstekend middel om de consumenten van gezonde voedingsadviezen te voorzien.
Verburg was kritischer over de voedingssector. Vooral de detailhandel mag van haar nog wel een ‘tandje bijzetten’ om de consument te verleiden kwalitatief goed voedsel te kopen. Ook moeten de supermarkten, waar het volgens de minster ‘wemelt van de logo’s en keurmerken’, met heldere keurmerken en etiketten komen voor gezonde voeding.
Directeur-generaal Hans de Goeij van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet weten dat zijn ministerie steeds meer waarde hecht aan ziektepreventie met behulp van gezonde voeding. Ook vond hij dat de voedingssector met een gezonder aanbod moet komen. ‘Er gaan nu veel nutriënten verloren tijdens de verwerking van voedsel, waarna aan het eind van de keten aroma’s worden toegevoegd. Door innovatie van de bewerkingsprocessen moet de industrie komen met natuurlijker producten.’ Ziektepreventie begint bij de opvoeding, dus leer kinderen gezond te eten, zei De Goeij tot slot.
Voedingshoogleraar Frans Kok leek daarna even roet in het eten te gooien met een filmpje van een van zijn promovendi, die zijn baby aan een voedingsexperiment had blootgesteld. De baby kreeg achtereenvolgens pipetjes met zoet (lekker), zout (mwa), zuur (bah) en bitter (bleehh) toegediend. Kok legde hierop uit dat de voorkeur voor zoet en de afkeer van bitter bij mensen genetisch is vastgelegd. Gelukkig kunnen we die hang naar zoet en afkeer van bitter afleren. ‘Ons eetgedrag is aangeleerd’, stelde Kok. ‘De conditionering vindt plaats in de kinderjaren, en dat eetgedrag is daarna hardnekkig.’
Met goede voeding zijn inderdaad ziektes te voorkomen, aldus de voedingsprof. Mensen die gezonde voeding combineren met voldoende beweging, niet-roken en een goed gewicht, verlagen hun kans op een nare ziekte met tweederde. Het kan dus lonen om je als ziektekostenverzekeraar te ontpoppen als ‘gezondheidsdienstverlener’. Zorgverzekeraar UVIT wil daarom in zee met Wageningen UR. ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar de producten van de verschillende aanbieders van ziektekostenverzekeringen lopen niet veel uiteen’, aldus Edwin Velzel van UVIT. ‘Wij willen ons onderscheiden door echt te helpen.’ Om mensen te beïnvloeden die nog niet ziek zijn maar wel een ongezonde leefstijl vertonen, wil de zorgverzekeraar samen met Wageningen UR een effectieve wijze van gedragsbeïnvloeding ontwikkelen. / Albert Sikkema

Zie ook Food4you-debat: technologie versus gezond verstand