Wetenschap - 27 september 2007

Zieke partner is vooral belastend voor vrouwen

De zorg voor een levenspartner met een chronische ziekte is zwaarder voor vrouwen dan voor mannen. Dat ontdekte een Wageningse onderzoeker die elfhonderd partners ondervroeg over het leven met iemand die ernstig ziek is.
‘Onze samenleving is er niet meer op ingesteld dat we zelf zorgen voor onze zieken’, zegt dr. Arianne Baanders. ‘Als we dat dan toch moeten doen voor iemand waarmee we ons leven delen, dan is dat een zware last om te dragen.’
Baanders, die nu werkt voor de Arbo- en milieudienst van Wageningen UR, voltooide toen ze nog als universitair docent werkte bij de leerstoelgroep Sociologie van consumenten en huishoudens een studie naar partners van chronisch zieken. Het onderzoek verschijnt binnenkort in Family and Community Health.
Volgens Baanders hebben vooral vrouwen het moeilijk als hun partner ziek wordt en dingen niet meer zelf kan. Vergeleken met mannen die voor een partner zorgen moeten vrouwen vaker stoppen met werken. Hun sociale leven loopt ook meer schade op. ‘Ik denk dat mannen eerder om hulp vragen en dat ook krijgen’, verklaart Baanders het verschil. ‘We verwachten van vrouwen eerder dat ze zichzelf wegcijferen en voor hun partner zorgen. Bovendien zijn vrouwen misschien ook wel empathischer dan mannen, en trekken ze het zich meer aan.’
Chronische ziekte in een relatie is niet alleen negatief, ontdekte Baanders. Bijna de helft van de gezonde partners zegt dat de ziekte de relatie hechter heeft gemaakt en hun waardering voor alledaagse dingen heeft verhoogd.
Baanders startte haar onderzoek toen ze nog was verbonden aan het Utrechtse onderzoeksinstituut Nivel. Haar project werd bekostigd door de ministeries van VWS en SZW.