Organisatie - 9 september 2009

Zieke kinderen lunchen uit blije WUR-doosjes

Het is geen happy-meal . Maar blij worden ze er wel van, de kinderen in het Gelderse Vallei Ziekenhuis. Twee keer in de week lunchen ze voortaan uit blije doosjes van Wageningen UR.

Lunchen uit een blij doosje
De presentatie van de doosjes vond gistermiddag plaats in het Edese ziekenhuis. Voor deze ene keer mochten de kinderen zelf hun lunch samenstellen. Die werd vervolgens op het gras voor de hoofdingang van het ziekenhuis opgegeten.   De vrolijk gekleurde lunchdoosjes moeten de patiĆ«ntjes van het ziekenhuis aanzetten beter te eten. 'Zieke kinderen die geen eetlust hebben, kunnen dankzij een leuke presentatie worden geprikkeld om toch wat te eten', zegt Elserike Lubbersen, leidinggevende van de kinder- en jongerenafdeling. 'We zijn het eerste ziekenhuis dat de voeding op deze manier gaat aanbieden.' Overigens niet elke dag. Twee keer in de week is het raak.
De kleurige doosjes zijn een geschenk van het Facilitair Bedrijf van Wageningen UR en een tiental andere sponsors. Het geld (2000 euro) werd in juni ingezameld bij de opening van het nieuwe onderkomen van twee afdelingen van het Facilitair Bedrijf. Wageningen UR werkt sinds een paar jaar samen met het ziekenhuis op gebied van voedingsonderzoek. In overleg met het ziekenhuis werd het idee van de lunchdoosjes geboren.
Met het geld zijn duizend lunchdozen aangeschaft. 'Daar kunnen we een hele tijd mee vooruit', zegt voorlichtster Thea van Dijk. 'Het gaat maar om een klein aantal kinderen.' Op de doosjes figureert Koos Kikker, een Max Velthuis-achtige creatie. Koos is de mascotte van de kinderafdeling. Naast gezond eten (Van Dijk: 'Maar niet altijd hoor') zit er elke keer een kleine verrassing in de doos. Op de buitenkant staan versjes en vragen. Hoe oud, bijvoorbeeld, kan een konijn worden?