Wetenschap - 1 januari 1970

Ziek op stage - de top 7

Bijna geen enkele tropenganger ontkomt aan gezondheidsklachten, van schimmelinfecties tot Malaria tropica. Studentenarts Andro Godkewitsch en zijn assistent Marcel Ratering zien ze allemaal langs komen: de studenten die op stage gaan. De top zeven met meest voorkomende klachten

1) Maag-darminfecties

Dertig tot vijftig procent van de stagegangers naar (sub)tropische gebieden. Er zijn verschillende ziekteverwekkers die het maag-darmkanaal infecteren. Amoebes zijn berucht. De meeste mensen ontwikkelen na drie tot vier maanden afweer tegen de lokale ziekteverwekkers. Maar veel studenten lopen nog een infectie op vlak voordat ze terugkomen naar Nederland. Ze maken dan nog een rondreis en komen in aanraking met andere ziekteverwekkers. Zelfs besmetting door het vliegtuigvoedsel op de terugreis komt voor.

Maag-darminfecties zijn niet altijd te voorkomen. Drink gebotteld water en wanneer dat er niet is, is er vaak wel cola. Een bekende infectiebron is ijs op straat. Dat wordt vaak gemaakt van onbetrouwbaar water. Salades in restaurants zijn vaak ook gewassen met onbetrouwbaar water.

2 Psychische klachten

Een derde van de studenten die op stage gaan. Veel studenten lopen een behoorlijke cultuurschok op, meestal als ze terugkomen in Wageningen. Ze hebben tijdens hun stage vaak ingrijpende nieuwe ervaringen opgedaan en hebben na terugkomst soms veel tijd nodig om die te verwerken. Sommige studenten komen maanden niet aan studeren toe. Er komen allerlei diepe vragen naar boven tijdens zo'n lang verblijf alleen. Wij raden studenten aan om niet meteen aan de slag te gaan na de stage, neem rustig de tijd.

3 Tropenzweren

Ongeveer vijftien procent van de tropengangers. Tropenzweren ontstaan door infecties van kleine wondjes. Ze kunnen diep en groot worden, waardoor er echt gaten vallen. Meestal zitten de zweren aan de onderbenen, omdat mensen daar insectenbeten oplopen in een korte broek. Soms breidt de infectie zich uit door het lichaam en krijgen mensen fikse koorts. Een enkeling ziet zich zelfs gedwongen naar huis te gaan vanwege zweren.

Voorkomen is moeilijk. De remedie is: snel naar een dokter voor antibiotica, zeker bij koorts. Vooral bij zweren in het gezicht is het oppassen; dan kan de infectie snel overslaan naar de hersenen. Goed schoeisel is belangrijk en ook wassen met betadine-zeep helpt. Dat zorgt ervoor dat de staphylococcen-bacteriën die de infecties veroorzaken, onder controle blijven.

4 (Verkeers)ongelukken

Vijf procent van de stagegangers. Het verkeer in derde-wereldlanden is heel wat anders dan hier. Als je 's nachts in India over de weg rijdt, heeft misschien de helft van de auto's verlichting. Maar er zijn ook meer exotische ongelukken. Twee jaar geleden had Panorama een artikel over reisongelukken. Daarin stond het verhaal van een Wageningse die in Indonesië op de hoorns was genomen door een waterbuffel.

5 Malaria

Twintig tot dertig Wageningse gevallen per jaar. Malaria is een van de grote killers op deze wereld, na aids en tbc. In veel landen zijn preventieve maatregelen voldoende: onder een klamboe slapen, lange mouwen en lange broek dragen en muggenzalf smeren. In een aantal landen ontkom je niet aan pillen. Lariam is het enige middel waar de malaria-parasiet nog niet op grote schaal resistentie tegen heeft ontwikkeld. Veel mensen slikken het middel niet graag, omdat het nogal wat bijwerkingen heeft. Maar Lariam is de beste bescherming tegen Malaria tropica, de dodelijke variant van de ziekte. Bij een klein aantal mensen verstoort het medicijn het centrale zenuwstelsel, bij anderen veroorzaakt het depressies - die moeten meteen overstappen op andere middelen. Vaker komt voor dat mensen angstdromen krijgen.

Er doen veel bakerpraatjes de ronde. In Zuidoost-Azië bijvoorbeeld is resistentie gevonden tegen Lariam. Er waren verhalen dat ook in West-Afrika mensen Malaria tropica hadden opgelopen, terwijl ze wel trouw hun wekelijkse pil hadden ingenomen. Het bleek dat die mensen verkeerd waren gediagnostiseerd. Dat verhaal klopt dus niet! Wij hebben gelukkig nog nooit dodelijke slachtoffers gehad, maar aan andere universiteiten zijn er studenten aan overleden. Studenten zijn toch vaak te nonchalant.

6 Schimmelinfecties

Wisselend; soms drie, soms twintig studenten per jaar. Schimmels groeien op warme vochtige plekken. Gevaarlijk zijn de infecties bijna nooit. Het is alleen lastig. Je kunt proberen het te voorkomen door goed wassen en handdoeken en washandjes vaak in de was doen. Studenten die weten dat ze gevoelig zijn voor schimmels kunnen schimmelzalf meenemen. Als je een schimmel oploopt: ga snel naar een dokter, het is vaak snel te verhelpen.

7 Bilharzia

Zes gevallen het afgelopen half jaar. Deze ziekte heb ik de laatste tijd opeens veel gezien. Een aantal mensen heeft hem opgelopen bij het duiken in Lake Malawi. Bilharzia is een wormpje aan de oevers van meren dat door de huid naar binnen kruipt. Het kan zich nestelen in verschillende organen en op lange termijn veel schade aanrichten, maar dat heb ik gelukkig nog nooit gezien. De meeste mensen komen door medicijnen zonder problemen van de ziekte af. Wel komt een complicatie van de ziekte, het katayama-syndroom, voor. Dan stoort de worminfectie het immuunsysteem en krijgen mensen flinke koorts en hoofdpijn. De manier om het te voorkomen is: ga niet zwemmen in Afrikaanse meren, hoe aanlokkelijk dat ook is.