Nieuws - 1 januari 1970

Zeventien kilo kuiken per persoon

Ruim zeventien kilo kuikenvlees in de vorm van snacks en vleeswaren en krap vijf kilo vers kippenvlees in de vorm van filetjes of drumsticks. De gemiddelde Nederlander eet het per jaar.

Het meeste van het verse vlees komt uit Nederland, de rest merendeels uit België, Duitsland of Brazilië. Het ministerie van LNV wilde dat van het LEI weten, omdat ze op termijn de verkoop van met salmonella of campilobacter besmet vlees wil verbieden. Dat kan alleen als ook de productie gecontroleerd kan worden en duidelijk wordt waar het verse vlees vandaan komt. In interviews die het LEI hield, zeiden ondervraagden uit het bedrijfsleven dat een aanbod van vlees dat volledig vrij is van salmonella en campilobacter voorlopig niet haalbaar is.
Veel kippenvlees wordt bevroren ingevoerd, bijvoorbeeld uit Brazilië. Uit dat land kwam in 2004 95 duizend ton pluimveevlees naar Nederland, veertig procent van de totale invoer. Volgens de sector wordt dat bevroren vlees, eenmaal ontdooit, niet vermengd met vers vlees uit de regio. / JT