Nieuws - 14 december 2009

Zevenentwintig feesten

De secularisatie- en imagogekte is deze kerst echt toegeslagen. Niet alleen in Den Haag, waar de kerstboom welbewust is geweerd.

Het zou internationale studenten van een andere religie tegen de borst kunnen stuiten. Later zijn ze hierop teruggekomen en nu siert er alsnog een kerstboom de hal van de Haagse Hogeschool.  
Hier in Waggie geschiedde ook iets opmerkelijks met de aard van het kerstfeest. We moeten volgens woordvoerder Simon Vink eigenlijk niet meer spreken van een 'kerstvakantie'. Men dient te spreken van een roostervrije periode. Op die manier kon de universiteit straffeloos de kerstvakantie halveren.  De universiteit zal wel beweren dat het niets met religieuze overwegingen te maken heeft, maar ik vermoed dat het een halve waarheid is, vooral omdat Vink nooit een reden specificeert voor de nieuwe verdeling van de roostervrije periodes. Het blijkt overigens dat niemand zit te wachten op nog een week zomervakantie en de internationale studenten kunnen nu maar heel kort terug naar hun familie.
Het idee dat de universiteit zich niet meer openlijk aan een bepaalde religie wil binden is wel aardig, maar ik denk dat er een betere oplossing moet zijn dan zomaar uitingen van het christendom te beknotten. De mooiste uitingen van religie zijn de feesten. Wie houdt er niet van carnaval, kerst, het Suikerfeest en al die andere prachtige gebruiken?
Ik pleit ervoor dat alle religieuze feestdagen hier in Wageningen evenveel aandacht krijgen, maar niet op zijn Haags. De universiteit kent meer dan honderd nationaliteiten -iets in die richting, vraag maar aan Martin Kropff, die heeft het aantal altijd op het puntje van zijn tong -en bijna evenzoveel religies. Als we voor het gemak alleen de belangrijke Joodse, Boeddhistische, Islamitische, Gristelijke en Hindoeïstische feesten vieren komen we uit op 27 stuks. Dan nemen we het goede van alle religies en kunnen we ons werkelijk een feestelijke internationale universiteit noemen.
Tom is de blogger van resource. Hij is 19, tweedejaars Toegepaste Communicatiewetenschappen bij Wageningen Universiteit. In zijn blog gaat hij, elke maandag, in op de actualiteit.