Nieuws - 27 januari 2011

Zeven maal

Op bevel van God leidde Jozua het volk op de zevende dag zeven maal rondom Jericho, waarna de dikke muren van de stad als peperkoek verkruimelden. Met deze Bijbelse boodschap in gedachte trokken afgelopen vrijdag ruim duizend professoren getooid in toga in een indrukwekkende stoet zeven maal om de Hofvijver in Den Haag. Om te protesteren tegen de bezuinigingen van de regering op het hoger onderwijs.

5-Joop-9396.jpg
De studenten, meer dan vijftienduizend in getal, stonden op het Malieveld tegenover staatssecretaris Zijlstra. Terwijl de een zijn blote billen toonde, stak een ander boos een spandoek in de lucht met de tekst dat hij vanaf nu alleen nog zijn eigen lul zou kunnen aftrekken.
Je mag de helft langer doen over je bachelor en evenveel langer over je master, daarna moet je extra collegegeld betalen. Op het eerste gezicht lijkt deze maatregel redelijk, maar er zitten gemene adders onder het gras. De regeling gaat per direct in en veel studenten zijn daarvan de dupe. En ook de universiteiten moeten voor de tijdsoverschrijding van de studenten boeten, drieduizend euro per student per jaar. Dat betekent het verlies van meer dan tweeduizend banen, is berekend. Halverwege de wedstrijd de spelregels veranderen, dat is ongehoord.
Zeven maal om de aarde te gaan, als het zou moeten op handen en voeten, dichtte Ida Gerhardt in een van de mooiste gedichten van de Nederlandse taal. De hoogleraren liepen slechts om de Hofvijver en niet op handen en voeten, maar ook zij hoopten op een wonder. Zouden na het zevende rondje de muren van het torentje van Rutte verbrokkelen?