Wetenschap - 1 januari 1970

Zeven Wageningse do’s en dont’s

Zeg je ‘jij’, of ‘u’ tegen een hoogleraar, en hoe herken je ze eigenlijk? En hoe culinair onderlegd moet je zijn om te koken voor je afdelingsgenoten? Zeven integratietips van Wb, om de kans op flaters en schaamrood te verminderen.

Ik kan niet koken, maar zag tot mijn schrik een kooklijst in de keuken van mijn nieuwe afdeling.
Niet iedereen heet Jamie Oliver. Daarom werken de knapste koppen van Wageningen al decennia aan een oplossing. Et voilá: de Wageningse levensmiddelentechnologen en hun collega’s hebben gezorgd voor een indrukwekkend aanbod aan pakjes en potjes waarmee koken geen kunst meer is. Er zijn mensen die wat schamper doen over zakjes en pakjes, maar als eerstejaars student kom je er mee weg. En waarom zou je je schamen voor de technologische hoogstandjes die mede dankzij de Wageningse levensmiddelentechnologie ons leven veraangenamen?

Ik heb nog nooit mijn kleren gewassen. Is het erg raar om ze mee naar huis nemen, zodat mijn vader of moeder dat voor mij kan blijven doen?
Ja, dat is raar. De baal was van de eerstejaarsstudent is als de maagdelijke rugzak van de brugklassers op de middelbare school. Daar wil je niet mee te koop lopen. Iedere studentenafdeling heeft een wasmachine. Vraag hoe hij werkt, stop je was erin - wel even op kleur sorteren - wasmiddel erbij, wacht anderhalf uur en hang je eerste wasje uit op de waslijn. Een gevoel van trots zal je vervullen, zeker als je op vrijdag bij de bushalte toch iemand ziet staan met zo’n overvolle weekendtas.

Hoe herken ik een hoogleraar?
De grote geesten die de universiteit naam en faam bezorgen zijn op gewone werkdagen niet te onderscheiden van koffiedames, gebouwbeheerders en ‘gewone’ docenten. Twee keer per jaar zijn ze echter gemakkelijk te herkennen aan een toga en baret: tijdens de opening van het academisch jaar en bij de viering van de verjaardag van de universiteit (de dies natalis).
Maar de kans dat je de komende maanden college krijgt van een hoogleraar is klein. Een hoogleraar is de baas van een leerstoelgroep, een klein bedrijfje van zo’n dertig mensen, en heeft het te druk met managen om zelf veel onderwijs te geven.

Zeg je ‘je’ of ‘u’ tegen docenten?
De meeste studenten zeggen jij tegen docenten. Na jaren op de Montessorischool krijgen ze het beleefdere ‘u’ niet meer uit de mond. Jammer. Het is bijzonder om te studeren aan een universiteit. ‘U’ zeggen tegen een docent die zijn college begint met ‘dames en heren’ houdt dat gevoel in stand.

Moet ik lid worden van een studentenvereniging?
Zeker doen als je denkt dat je je thuis gaat voelen op een van de sociëteiten, maar echt nodig voor een actief studentenleven is het niet. Wageningen heeft een rijk geschakeerd verenigingsleven buiten de grote studentenverenigingen. De universiteit doet er alles aan om dat zo te houden. Er is geen universiteit die zoveel beurzen voor actieve studenten ter beschikking stelt als Wageningen.

De rector en de burgemeester vertelden tijdens de opening van de AID dat Wageningen zo beroemd is in het buitenland. Maar ik moest mijn opa twee keer uitleggen dat er in Wageningen een echte universiteit staat, en geen hogeschool.
Je kunt het opa niet kwalijk nemen dat hij de metamorfose van de beroemde Landbouwhogeschool van weleer tot wereldberoemde universiteit niet heeft meegekregen. Afgemeten aan het aantal studenten is Wageningen wel de kleinste Nederlandse universiteit. Maar omdat generaties Wageningse studenten en afgestudeerden in ontwikkelingslanden hebben gewerkt, is de kans best aanwezig dat daar iemand Wageningen kent.
Bovendien is Wageningen Universiteit alleen een kleine universiteit als je naar het aantal bachelorstudenten kijkt. Kijk je naar het aantal promotieonderzoekers, dan is Wageningen in Nederland een middenmoter. Afgezet naar het aantal onderzoekers is Wageningen zelfs een van de grootste onderzoeksinstellingen van Nederland. Dat komt omdat de universiteit gefuseerd is met zeven onderzoeksinstituten. Wageningen is volgens het instituut ISI, dat wetenschappelijke prestaties meet, zelfs de enige Nederlandse instelling die zich kan meten met de wetenschappelijke wereldtop. Dat komt niet omdat Wageningse onderzoekers zoveel slimmer zijn dan hun collega’s, maar omdat Wageningen zich toelegt op een klein aantal vakgebieden. In landbouw-,voeding- en milieu-onderzoek, is Wageningen UR wereldwijd een grote speler. |
K.V.