Nieuws - 2 november 2010

Zeven Veni’s voor Wageningen

NWO heeft op 2 november een Veni-subsidie toegekend aan zeven pas gepromoveerde Wageningers. Ze krijgen ieder 250.000 euro voor drie jaar onderzoek. In totaal kregen 161 jonge onderzoekers op Nederlandse universiteiten een Veni-beurs.

Een Veni-subsidie geldt als een belangrijke stap in een wetenschappelijke carrière. NWO kreeg veel onderzoeksvoorstellen binnen. Ze honoreerde er maar liefst 161, slecht 16 procent van de ingediende voorstellen.
 
De nieuwe Wageningse veni’s zijn:
Zo gezond als een vis
Maria Forlenza, WUR – Celbiologie en immunologie, gaan uitzoeken hoe ze met behulp van DNA-vaccins karpers kan beschermen tegen twee dodelijke virusziekten.
Indirecte interacties tussen planteneters
Erik Poelman, WUR – Entomologie, gaat na of de interacties tussen planteneters en  
planten consequenties hebben voor de voortplanting van de plant.
Zeewaterontzouting: eerst het zout eruit, dan het water
Jan Post, WUR – Milieutechnologie, wil aantonen dat het bij ontzouten van zeewater efficiënter is om eerst te ontzouten en dan te ontwateren.
Feeling motion in ant- and robot-legs
Tobias Seidl, WUR – Experimental Zoology, wil sensoren in de poten van woestijnmieren voor afstandsbepaling begrijpen en de kennis toepassen in wandelende robots.
Fatale afweer in planten
Patrick Smit, WUR – Fytopathologie, gaat uitzoeken welke erfelijke eigenschappen planten gebruiken bij de zelfmoord van plantencellen om een infectie met ziekteverwekkers te voorkomen.
Turbulente mist
Gert-Jan Steeneveld, WUR – Meteorologie en Luchtkwaliteit, wil hardnekkige mist beter kunnen voorspellen aan de hand van atmosferische turbulentie en heterogeniteit in het landschap.
Do forests amplify heat waves?
Ryan Teuling, WUR – Environmental Sciences, gaat na hoe de verdamping in bossen tijdens een hittegolf afwijkt van de verdamping in andere landschappen.
De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls van NWO. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers).