Nieuws - 29 november 2001

Zeug heeft het liefst een echte beer

Zeug heeft het liefst een echte beer

De beer, het mannetjesvarken, is er niet voor niets. Er waren twijfels gerezen of een beer in de buurt van de zeugen die nog gedekt moeten worden wel zo zinvol was. Ir Pieter Langendijk concludeert in zijn promotieonderzoek dat de beer op een varkensbedrijf wel degelijk nut heeft.

Een belangrijk moment op een zeugenbedrijf is het tijdstip waarop de zeug kunstmatig ge?nsemineerd moet worden. Hoe sneller een zeug opnieuw 'berig' wordt, hoe eerder de varkenshouder weer jonge biggen heeft. De zeug is berig in de tijd waarin de ovulatie plaatsvindt, nadat de biggen bij haar zijn weggehaald. Een beer kan daarbij helpen. Langendijk ontdekte dat meer zeugen binnen negen dagen berig werden als er een beer in de buurt was. Ook duurde de tijd dat de zeug berig is langer in aanwezigheid van een beer.

Naast het bepalen van het beste tijdstip voor inseminatie speelt de beer ook een rol bij de kans op bevruchting zelf. Als de baarmoeder zich samentrekt worden de spermacellen beter naar de baarmoeder geleid. Is een beer aanwezig, dan scheidt de zeug het hormoon oxytocine af dat de samentrekking stimuleert. Een zeug laat zich daarbij niet misleiden door de stof die berengeur veroorzaakt. | L.N.

Langendijk promoveert 4 december bij prof. Bas Kemp, hoogleraar Adaptatiefysiologie.