Nieuws - 21 maart 2002

Zetmeel + enzym = precisielandbouw of kauwgum

Zetmeel + enzym = precisielandbouw of kauwgum

Op onderzoeksinstituut ATO werkt G?lden Yilmaz aan een techniek die het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan verminderen tot een minimum. Yilmaz onderzoekt of je minuscule druppeltjes van vluchtige stoffen kunt insluiten door een laagje biologisch afbreekbaar zetmeelplastic. Door het zetmeel te manipuleren, kun je de stoffen laten vrijkomen in het tempo en op het moment dat jij dat wilt.

"Op de lange termijn kun je met dit soort technieken slimme bestrijdingsmiddelen maken", zegt Yilmaz. "In de vorm van kleine korrels die je gewoon op de bodem strooit. Ze breken volledig af, en ze geven hun inhoud heel langzaam vrij. Daardoor vermindert de totale hoeveelheid gif die je nodig hebt en dus de belasting voor het milieu. Tegelijkertijd bespaart de nieuwe methode arbeid. E?n keer strooien is genoeg voor zes maanden."

Zover is het nog niet. De promovenda werkt nog met modelsystemen om de mogelijkheden te verkennen. In de maart-editie van Biomacromolecules schrijft Yilmaz over een experiment met kleine korreltjes van zetmeelplastic waaraan behalve een vluchtige stof ook het enzym alfa-amylase was toegevoegd. De korrels bleken bij een lage luchtvochtigheidsgraad niets te doen. Steeg die, dan braken de enzymen de zetmeelwanden af en kwam de stof vrij.

"Je zou de techniek ook kunnen gebruiken voor luchtverfrissers", zegt Yilmaz. "Of je kunt korreltjes met geur en smaak mengen door levensmiddelen. Of kauwgum." | W.K.