Nieuws - 1 januari 1970

Zes ton voor nieuwe microscoop

Het Wageningse Electronen Microscopie Centrum heeft van onderzoeksfinancier NWO 600.000 euro gekregen om een nieuwe elektronenmicroscoop aan te schaffen. Het nieuwe apparaat kan eiwitmoleculen in plantencellen zichtbaar maken.

Microscopist Adriaan van Aelst is opgetogen over de toegekende subsidie. 'Voor plantkundig onderzoek is de microscoop uniek.' De nieuwe transmissie-elektronenmicroscoop met tomograaf is krachtiger dan de apparatuur die het centrum nu heeft. Bovendien kan het beeld in stapjes verschuiven waardoor de microscoopbeelden te combineren zijn tot een driedimensionaal beeld van een plantencel.
Plantenonderzoekers kunnen met deze techniek onder andere het cytoskelet van plantencellen onderzoeken, en er nauwkeurig de plaats van andere onderdelen van de cel mee meten. Het cytoskelet, een netwerk van dunne draden, vormt het wegennetwerk in de cel, en zorgt dat enzymen en celonderdelen op de juiste plaats in de cel komen. Van Aelst verwacht dat de nieuwe microscoop nieuwe informatie over die processen oplevert.
Het apparaat is zo gevoelig voor trillingen dat er een speciale stabiele plek moet komen in het nieuwe gebouw van de kenniseenheid Plant, dat nog in aanbouw is. Van Aelst weet niet of het apparaat meteen in het nieuwe gebouw wordt geplaatst of dat het eerst tijdelijk elders een plek krijgt. 'Ik denk het laatste. De wetenschap staat niet stil en wij willen zo snel mogelijk aan de slag.' / KV