Wetenschap - 18 mei 2015

tekst:
Rob Ramaker
2

Zes onderzoekers van Wageningen Universiteit krijgen een Vidi, meldt wetenschapsfinancier NWO vandaag. Deze beurs bevat maximaal 800 duizend euro voor het starten van een eigen onderzoeksgroep.

De Vidi’s gaan naar onderzoekers uit de hele breedte van de universiteit, van sociologie tot organische chemie. Zo onderzoekt Liesje Mommer, universitair hoofddocent bij Natuurbeheer en plantenecologie, interacties tussen planten en bodemschimmels. Bart Pollux bekijkt bij Experimentele zoölogie de evolutie van de vissenplacenta. Meteoroloog Gert-Jan Steeneveld probeert te ontrafelen welke rol de wind speelt in het microklimaat van steden.

Sociale wetenschappers slepen dit keer twee vidi’s in de wacht. Zo krijgt gedragsonderzoeker Emely de Vet de Vidi om te ontrafelen hoe onze omgeving subtiel beïnvloedt hoeveel we eten. Bram Büscher, hoogleraar Sociologie van ontwikkeling en verandering, bekijkt hoe natuurbehoud mogelijk is in crisissituaties, zoals etnisch geweld. Tenslotte wil chemicus Tom Wennekes systematisch bekijken hoe bacteriën en planten suikers afgeven om met elkaar te ‘praten’.

Met zes gehonoreerde voorstellen is dit een recordjaar voor Wageningen Universiteit. In recente jaren haalden Wageningse onderzoekers vijf (2012), drie (2014, 2011) en twee (2013) beurzen binnen. [edit: zie commentaar]

In totaal ontvangen dit jaar 87 wetenschappers, waarvan 27 vrouwen, een beurs van NWO. Circa 17 procent van de ingezonden voorstellen is beloond.

Re:acties 2

• Rob Ramaker

In 2013 gingen er inderdaad twee Vidi's naar Wageningen. Ik gebruikte de NWO-site als bron, maar dat jaar werd niet de afkorting 'WUR' gebruikt, maar 'Wageningen UR'. Daardoor zag ik geen laureaten. In 2012 verkaste later nog een onderzoeker naar Wageningen die de beurs niet op naam van Wageningen Universiteit had aangevraagd. Daardoor komt het totaal op 5.

Ik heb het hierboven rechtgezet.

Tussen 2010 en 2012 veranderde inderdaad de timing van de Vidi's. NWO houdt wel een jaarlijkse chronologie aan. Daarom gebruik ik toch de naam Vidi's 2011 ook al werden ze wat eerder uitgereikt.

• Henrieke

In 2011 was er geen vidi ronde.
    In 2012 kregen 5 Wageningse onderzoekers een vidi beurs (2 onderzoekers van een andere instelling kwamen voor de uitvoering van hun vidi voorstel naar Wageningen toe).
    In 2013 kregen 2 Wageningse onderzoekers een vidi beurs
    en in 2014 3.