Nieuws - 18 mei 2015

Zes Vidi-beurzen naar Wageningen

tekst:
Rob Ramaker

Zes onderzoekers van Wageningen Universiteit krijgen een Vidi, meldt wetenschapsfinancier NWO vandaag. Deze beurs bevat maximaal 800 duizend euro voor het starten van een eigen onderzoeksgroep.

De Vidi’s gaan naar onderzoekers uit de hele breedte van de universiteit, van sociologie tot organische chemie. Zo onderzoekt Liesje Mommer, universitair hoofddocent bij Natuurbeheer en plantenecologie, interacties tussen planten en bodemschimmels. Bart Pollux bekijkt bij Experimentele zoölogie de evolutie van de vissenplacenta. Meteoroloog Gert-Jan Steeneveld probeert te ontrafelen welke rol de wind speelt in het microklimaat van steden.

Sociale wetenschappers slepen dit keer twee vidi’s in de wacht. Zo krijgt gedragsonderzoeker Emely de Vet de Vidi om te ontrafelen hoe onze omgeving subtiel beïnvloedt hoeveel we eten. Bram Büscher, hoogleraar Sociologie van ontwikkeling en verandering, bekijkt hoe natuurbehoud mogelijk is in crisissituaties, zoals etnisch geweld. Tenslotte wil chemicus Tom Wennekes systematisch bekijken hoe bacteriën en planten suikers afgeven om met elkaar te ‘praten’.

Met zes gehonoreerde voorstellen is dit een recordjaar voor Wageningen Universiteit. In recente jaren haalden Wageningse onderzoekers vijf (2012), drie (2014, 2011) en twee (2013) beurzen binnen. [edit: zie commentaar]

In totaal ontvangen dit jaar 87 wetenschappers, waarvan 27 vrouwen, een beurs van NWO. Circa 17 procent van de ingezonden voorstellen is beloond.