Nieuws - 1 januari 1970

Zes Olympische Wageningers

Dr Simon Vroemen, de atleet die tijdens de laatste Olympische spelen de finale van de 3000 meter steeplechase liep, blijkt niet de enige Wageningse afgestudeerde die ooit aan de zomerspelen meedeed. Uit reacties van lezers blijkt dat er in ieder geval nog vier Wageningers aan de zomerspelen hebben meegedaan, en een aan de winterspelen.

Bij het roeien op de Spelen van 1960 in Rome, deed een Wageningse twee met stuurman mee. Het drietal ir Maarten van Dis, ir Arnold Wientjes en dr Jan Just Bos (stuurman) sneuvelde in de herkansingen. Bos, de inmiddels overleden oud-curator van de botanische tuinen en presentator van het NCRV-tv-programma ‘Ja natuurlijk’, behaalde vier jaar later in Tokio brons met twee Utrechtse roeiers.
Op de Spelen van Los Angeles (1984) werd ir Roald van Noort, in 1987 afgestudeerd in de Zoötechniek, zesde met het Nederlands waterpoloteam. Tot slot deed aan de winterspelen van Albertville (1992) een Wageningse shorttracker mee: ir Mark Velzeboer. Velzeboer, in 1994 afgestudeerd in de Zootechniek, kwam op de duizend meter niet verder dan de kwartfinales.
Van de Olympiërs hangt alleen Vroemen al in de fotogalerij Wall of fame op sportcentrum De Bongerd. Met tips over sporters die door hun prestaties op Nederlandse kampioenschappen of op internationale wedstrijden nog een plaats verdienen in de fotogalerij, kunt u zich wenden tot het sportcentrum (USB) of de redactie van Wb. / YdH