Nieuws - 1 januari 1970

‘Zelfs Zachariasse heeft een baas’

Als er vorige week donderdag een bom was gevallen op het theater Diligentia in Den Haag, had de Nederlandse landbouw het verder zonder bobo’s moeten stellen. Die middag nam prof. Vinus Zachariasse (63) afscheid als algemeen directeur van de Social Sciences Group van Wageningen UR.

Tout le monde was erbij, ook de top van landbouwministerie LNV en het bedrijfsleven. Afdelingshoofden en hoogleraren die er niet waren, hebben ongetwijfeld een goede gelegenheid gemist om te netwerken. Het was dat minister Cees Veerman echt niet kon komen omdat hij in bespreking was over de suikerhervorming. Maar ook de woorden van de secretaris-generaal van LNV Chris Kalden waren warm.
‘Zelfs Zachariasse heeft een baas’, zei zijn opvolger Jan Blom toen hij bestuursvoorzitter dr. Aalt Dijkhuizen als spreker aankondigde. Die noemde Zachariasse een harde werker met een gezonde ambitie, met veel aandacht voor de individuele medewerker. En iemand die vernieuwingen zoals ketendenken en maatschappelijk verantwoord ondernemen tot gemeengoed heeft gemaakt.
De afgelopen vijftien jaar was Zachariasse directeur van het LEI, de laatste vier jaar daarnaast ook van het departement Maatschappijwetenschappen, die samen met het LEI de Social Sciences Group vormde van Wageningen UR.
Ter gelegenheid van het afscheid van Zachariasse werd een symposium georganiseerd over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de agrosector. Jan Blom, die Zachariasse opvolgt als algemeen directeur van de kenniseenheid, maakte later in de middag bekend dat er een jaarlijkse prijs voor excellente wetenschappers van het LEI en het departement Maatschappijwetenschappen naar Zachariasse vernoemd zal worden. Jaarlijks krijgen de twee beste onderzoekers van de Social Sciences Group uit het oogpunt van respectievelijk wetenschappelijke kwaliteit en beleidsrelevantie elk een prijs met een daaraan verbonden bedrag van 5000 euro. / JT

Zie ook: Leve de schaalvergroting