Nieuws - 4 maart 2010

Zelf gemaakt

Koken we eigenlijk nog wel? Of zetten we iets eetbaars in elkaar met behulp van pakjes, zakjes en potjes?

29-menu-BdG-5939.jpg
Als ik in de supermarkt rondkijk, lijkt het wel of we zelfs geen soep, pannenkoekenbeslag of béchamelsaus meer kunnen maken, terwijl dat helemaal niet moeilijk is. Voor ieder gerecht is tegenwoordig wel een gemaksproduct te krijgen. Meestal zijn het kartonnen pakken met een hoop lucht, een zakje specerijen en een pakje saus. Of potjes met vooral meel, water, zout en aroma. Het gemak dient de mens, maar je kunt er ook lui en onhandig van worden.
 Ik heb iets met zelf maken. Het geeft mij een gevoel van trots en kundigheid om met verse ingrediënten iets lekkers te maken. Zelfbereide gerechten smaken vaak beter en je kunt nog eens iets maken dat niet zomaar te koop is. Echt koken scheelt trouwens ook aanzienlijk in de hoeveelheid conserveermiddelen die je binnenkrijgt. Maak eens deze eenvoudige potjes met roomvla voor dat bijzondere 'zelf gemaakt' gevoel./Arianne van Ballegooij
Potjes met chocoladeroomvla
Bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten voor 6 personen:

  • 4 eidooiers

  • 90 gr suiker

  • 3 dl melk en 3 dl slagroom

  • 250 gr bittere chocolade (72 procent cacao)


Bereiding
Breng water aan de kook voor een waterbad. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eidooiers met de suiker in een kom tot een bleke schuimige massa. Breek de chocolade in stukjes in een andere kom. Breng de melk met de slagroom samen aan de kook, giet die al roerend bij de chocolade tot de chocolade is gesmolten. Voeg de chocolademelk al roerend aan de eimassa toe. Langzaam gieten en stevig roeren anders krijg je klonten. Giet het mengsel in ramekin-vormpjes. Zet de gevulde vormpjes in een braadslee of ovenschaal en giet er heet water bij tot maximaal driekwart van de hoogte van de vormpjes. De vormpjes in hun waterbad gaan twintig minuten in de oven. De roomvla is klaar als een mes schoon uit het midden komt.
Haal de potjes uit de oven en laat ze iets afkoelen bij kamertemperatuur en daarna nog minimaal twee uur in de koelkast.