Nieuws - 1 januari 1970

Zeldzame wilde kat gevangen

Of de vorige week in het Brabantse Heeze gevangen wilde kat een echte Felis silvestris silvestris is, is nog niet zeker. De kat komt normaal niet in Nederland voor, en is in Europa een bedreigde diersoort. Alterra heeft de wildekattenspecialist Manfred Trinzen van het biologische station in Euskirchen gevraagd DNA-onderzoek te doen.

De kat werd vorige week in een vossenkooi gevangen door de beheerder van het Brabants Landschap Mari de Bijl. Diersporendeskundige Annemarie van Diepenbeek bevestigde het vermoeden van de beheerder dat het hier om de zeldzame Felis silvestris silvestris ging. Drs Hugh Jansman van Alterra is nog niet helemaal zeker. ,,De biometrie klopt niet helemaal, maar volgens de dierenarts is het een heel jong mannetje dat bovendien sterk verhongerd is. Normaal is een wilde kat veel meer bulky, veel meer powerful dan een normale huiskat.'' Het DNA-onderzoek moet zekerheid geven.
Waarschijnlijk komt de gevangen kat uit de Eifel. Van de kattensoort komen er in de Duitse Eifel nog een duizendtal voor, en die populatie groeit sterk. De honderd kilometer tussen de Eifel en Heeze is voor de wilde kat overbrugbaar. Het dier is inmiddels op een onbekende plek weer vrijgelaten. | M.W.