Wetenschap

Zeldzame grasmus in tuin van Lumen

In de tuin bij Lumen is een baardgrasmus gespot. Vogelaars van heinde en verre drommen samen om het zeer zeldzame beest met eigen ogen te zien
Roelof Kleis

Vanuit de verte is al duidelijk dat hier iets bijzonders aan de hand is. Hier is de tuin van Lumen en dan met name de bomenrij langs de Mansholtlaan. Mannen -vooral mannen- met verrekijkers en knotsen van telelenzen turen naar boven. Het regent zacht, maar dat mag de pret niet drukken. Het is me dan ook nogal wat. In de boom zit al sinds gistermiddag een baardgrasmus.Het beestje is gisteravond gespot door student Robert van der Meer. Hij was bezig met de Campus Challenge van studievereniging WSBV Sylvatica, een evenement om binnen een uur zoveel mogelijk planten- en diersoorten op de campus te ontdekken. ‘Ongelooflijk! Nietsvermoedend mijn verrekijker op een baardgrasmus gericht’, maakte hij het nieuws via facebook bekend. De melding werd onmiddellijk op waarnemingen.nl gedeeld. Met de te verwachten drukte tot gevolg.

Van der Meer, bachelor Bos – en Natuurbeheer, wist meteen wat-ie voor zijn lens had. ‘Ik zag een klein vogeltje zitten en wist meteen dat het een baardgrasmus was. Ik ben een fanatiek vogelaar en heb ‘m al eens vaker gezien, zowel in ons land als in het buitenland. De ander studenten wilden het niet geloven. Je kletst, dat kan niet.’ Maar het bleek dus wel waar. Het beestje is best goed herkenbaar aan zijn kleuren.

Foto: Alex Bos

Foto: Alex Bos

Tuinbeheerder Wieger Wamelink werd gisteravond meteen op de hoogte gebracht. ‘O jé, dat wordt wat’, was zijn eerste gedachte. ‘Voor je het weet, wordt onze tuin platgewalst.’ Vanochtend vroeg werd hij al door Simon Vink, woordvoerder van de RvB én zelf fanatiek vogelaar, gebeld. Of hij de boel in de gaten wilde houden. En dus staat hij hier nu onder een paraplu de vogelaars op te wachten en op de spelregels te wijzen.

Dat wil zeggen: kijken mag, maar blijf op de paden. Een eerste lastige klant heef-ie al gehad. ‘Die banjerde dwars door onze tuin met bloeiende sleutelbloemen en was niet voor rede vatbaar. Ik heb hem uiteindelijk de toegang ontzegd.’ De bewuste plek is inmiddels met linten afgezet. In overleg met Vink is besloten dat er iemand van de bewaking wordt ingezet. Morgen wordt de boel afgesloten en kan alleen nog vanaf de Mansholtlaan worden gespot.

Het beestje zelf, een mannetje van de soort Sylvia cantillans cantillans, hupt intussen rustig van tak naar tak. Als een soort fotomodel. Volgens de vogelaars is het een zeer zeldzame verschijning. ‘Ik denk dat-ie 6-7 keer ooit is gespot in ons land. Maar dan vooral aan de kust. Zo ver landinwaarts is heel bijzonder.’ Kenners twijfelen overigens of het de westelijke baardgrasmus (de cantillans) is of de Moltoni’s baardgrasmus. Daarvoor moet het beestje eerst gaan zingen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.