Nieuws - 21 juli 2017

Zeldzame Parnassia in vijver Gaia (video)

tekst:
Vincent Koperdraat

Op de campus van WUR is de zeldzame Parnassia ontdekt. De plant, die als soort steeds minder vaak voorkomt in Nederland, is normaal gesproken alleen te vinden in duingebied.

Een Parnassia © Vincent Koperdraat

Ecoloog Wieger Wamelink ontdekte de zeldzame plant tijdens een wandeling langs de vijver bij gebouw Gaia. Hij was er eerst niet zeker van dat het om de Parnassia ging. Een plant die zo mooi wordt gevonden door mensen, dat er zelfs gedichten over zijn geschreven.

Leuk detail: in Duitsland wordt de plant 'Studentenröschen' genoemd, omdat hij vooral in bloei staat als de colleges weer beginnen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Duinen
Parnassia is vooral in duingebied te vinden. Daarom is de vondst van de exemplaren op de campus zo uniek volgens Wamelink. 'Het is een soort die sterk achteruit gaat. Dat ie hier nou zomaar groeit is fantastisch. Persoonlijk vind ik het de mooiste plant van Nederland.' Parnassia is aangewezen op kruisbestuiving door insecten. Vooral vliegen bezoeken de bloem. Het zaad is heel fijn en wordt gemakkelijk door de wind verspreid over grote afstanden.

Herkomst
Dat is meteen een reden waarom de Parnassia opeens opduikt op de campus. Want volgens Wamelink is de zeldzame plant niet ingezaaid. Hij heeft een andere theorie: 'Waarschijnlijk is zaad door de wind in het zand terecht gekomen waarmee de vijver is aangelegd'. Rondom de vijver bij Gaia zijn er volgens Wamelink tussen de 25 en 50 exemplaren te vinden.

Lees ook: