Nieuws - 30 november 2006

Zeg het met stipppen

Pastor Ben Engelbertink leefde vier jaar in een Australisch dorp tussen zwaar drinkende en met elkaar op de vuist gaande Aboriginals. Als alternatief voor de fles zette hij op verzoek van enkele oude vrouwen een cultureel centrum op, waar dorpelingen de traditie van het maken van schilderijen van stippencombinaties weer konden oppakken.

162_nieuws.jpg
De pastor gaf donderdag 23 november een workshop dotpainting bij het studentenpastoraat. ‘Een dotpainting is geen kunst zoals wij die kennen maar een manier om een verhaal te vertellen.’ Aboriginals vertellen bijvoorbeeld hun songline, een gang langs plekken die voor hun belangrijk zijn. Als ze een kangoeroe tegen kwamen, verschijnt die op het schilderij. ‘Voor alles is een symbool’, legt Engelbertink uit. ‘Zo is een mens een lijn van stippen die lijkt op onze letter U. Een man is een U met een speer, een vrouw een U met een stok.’ Met de dotpaintings konden de dorpelingen een centje bijverdienen.
In de workshop is het de bedoeling dat de cursisten de techniek onder de knie krijgen. Dat geen van de aanwezigen uit Australië komt is geen probleem. Ze gaan hun eigen verhaal vertellen, volgens hun eigen traditie. ‘Je wordt vanavond heus geen Aboriginal, hoor’, lacht de pastor.