Nieuws - 4 oktober 2007

Zeezicht, nu met afwasmachine

Biologisch vegetarisch eethuis Zeezicht is zaterdag 29 september, na een jaar verbouwen op hun nieuwe locatie in café De Overkant aan de Bevrijdingssstraat, officieel heropend. Het was even wennen, maar het eten is nog beter geworden, én – dat is nieuw – het eethuis heeft nu een afwasmachine.

1391_nieuws.jpg
Zeezicht is in 1979 opgericht door studenten en een begrip in Wageningen. Na 27 jaar moest het eethuis verhuizen omdat er op de oude locatie niet meer aan de vergunningen voldaan kon worden.
De heropening, na een jaar verbouwen, is groots gevierd. Overdag was er een workshop sushi maken – uiteraard vegetarisch - en een borrel waarbij het gitaarcombo Los Tres Casanovas lekkere muziek uit verschillende landen in Latijns-Amerika speelde en locoburgemeester Stella Efdé een lintje doorknipte.
Op de borrel werd ook nog wat gespeculeerd over waar de naam van het eethuis vandaan komt. De eerste versie is dat Zeezicht bij de oprichting uitkeek op café Het Strand. En wat voor uitzicht heb je vanaf het strand? Juist, zeezicht. De tweede versie is dat het vorige huis soms uitzicht had ‘op zee’: het lag wat lager dan de huizen er omheen en de riolering was er niet helemaal in orde.
Na de officiële opening was er een besloten diner voor sponsors en de ouders van de bewoners, met tot besluit een feest voor iedereen en een optreden van de band The Killer Pigeons, die eigen nummers en stevige covers speelde. ‘Er waren niet zo veel mensen als we hadden verwacht, maar het was voor ons zelf vooral een ontlading dat we eindelijk klaar zijn met verbouwen,’ vertelt Zeezichtbewoner Niels.
Zijn huisgenote Laura vertelt dat ze behalve het wekelijkse koken ook een grote moestuin op de Eng hebben. ‘Dat is best veel werk. En sinds september loopt de catering ook opeens heel goed. We krijgen een of twee bestellingen per week. We hebben veel vaste recepten als pompoensoep. Mijn favoriet is risotto en Niels maakt heel lekkere quiches.’
Zeezicht heeft zes bewoners en rond de vijftig vrijwilligers, van wie er sommige eens per jaar helpen en anderen elke maand. Op donderdag serveert het eethuis voor acht euro een driegangenmenu, en op vrijdag is er de kroeghap voor vijf euro. Laura: ‘Vooral die kroeghap loopt heel goed. We hebben soms wel veertig eters. Dan moeten we wel eens improviseren, want soms is het eten halverwege op en moet er hals over kop een nieuw gerecht bedacht worden. Waarom ik hier woon? Een combinatie van lekker eten en idealen.’