Wetenschap - 21 juni 2016

‘Ze pikken alleen de krenten eruit’

Wie? Anke Janssen, projectleider bij Fresh, Food and Chains
Wat? Presenteerde een onderzoek over de balans tussen vlees- en groenteconsumptie
Waar? Onder meer de Volkskrant, BNR en de NOS

Ben je tevreden met hoe het onderzoek in de media kwam?

‘Niet helemaal. De NOS en de Volkskrant namen mij serieus, maar bij BNR Nieuwsradio kreeg ik anderhalve minuut. De vragen waren sturend en ik had nauwelijks tijd om te antwoorden. Ik had mij heel goed voorbereid, dan valt dat toch wel tegen.’

Waar ging het onderzoek over?

‘Over de balans tussen vlees en groente in ons dieet. De media pakt dan uit een heel breed onderzoek een heel klein dingetje, een krentje, zoals een experiment bij Van der Valk-restaurants. Die schotelden klanten ongemerkt minder vlees voor. De rest van het onderzoek deed er weinig toe voor de journalisten.’

Heb je tips voor anderen die met hun onderzoek in de media komen?

‘Bereid je heel goed voor! Ze proberen het nieuws te personifiëren, maar daar moet je je niet toe laten verleiden. Blijf focussen op je boodschap, want je zit als onderzoeker niet te wachten op persoonlijke vragen. Dat leidt af van de boodschap.’


Re:ageer