Nieuws - 21 mei 2019

Zandkasteel voor ingang Forum

tekst:
Roelof Kleis

Pontificaal voor de ingang van Forum is momenteel een zandkasteel te bewonderen. Het moet zolang als mogelijk is, wijzen op de zandweek van Studium Generale.

© Guy Ackermans

Het kasteel staat pontificaal voor de ingang van Forum. Zolang het duurt tenminste. Voor zandkunst ligt vandalisme altijd op de loer, zegt beeldhouwer Van den Kroonenberg. Vandalisme en het weer zijn mogelijke spelbrekers. En dan bedoelt ze niet een buitje regen. Dat kan het kasteel best hebben. ‘Laat het maar gieten. Droogte is het probleem.’

Hoekig
Het rivierzand dat Van den Kroonenberg gebruikt is vochtig. Dat plakt lekker. Maar de doorslaggevende eigenschap voor goed bouwzand is dat het hoekig is. Strandzand is als knikkers, dat stapelt slecht. Het rivierzand is min of meer vierkant. Maar het kan dus slecht tegen droogte. Dan verliest het materiaal zijn houvast. ‘Eigenlijk is het al iets te droog. Kijk maar, het brokkelt al’, wijst de kunstenares op een stukje kasteelkozijn dat los heeft gelaten.

Ik had eigenlijk kasteel Wageningen willem maken, maar daarvan is weinig tot niets meer over
Molhana van den Kroonenberg

Het zandkasteel moet zolang als mogelijk is, wijzen op de zandweek van Studium Generale. Een week lang staat de programmering in het kader van zand. Aanleiding is een recent rapport van de Europese Unie over de milieubedreigende zandhonger in de wereld. Naast die problematiek komen ook de leuke kanten van zand aan bod in lezingen, film en kunst.

Gravures
Het kasteel voor Forum is overigens slot Slangenburg in Doetinchem. ‘Ik had eigenlijk kasteel Wageningen willen maken. Maar daarvan is weinig tot niets meer over. Ik heb de oude gravures opgezocht, maar die gaven te weinig informatie om mee uit de voeten te kunnen’, zegt Van den Kroonenberg. ‘Daarom heb ik gekozen voor Slangenburg, waar ik vaak kom om te werken.’

Het programma van de zandweek is hier te zien.