Nieuws - 3 februari 2016

Zambia kan biodiesel uit soja produceren

tekst:
Albert Sikkema

Zambia heeft mogelijkheden om biodiesel te produceren uit sojabonen, ter vervanging van dure dieselimport. Dan moet echter wel de lokale productie worden gestimuleerd met een belastingvrijstelling, adviseert de Wageningse econoom Dusan Drabik samen met Amerikaanse onderzoekers.

<foto: Zambiaanse boeren wieden onkruid uit sojaveld>

Zambia moet alle benzine en diesel momenteel importeren. De kosten van die import zijn hoog en daarom hield de Zambiaanse regering de benzineprijs laag met subsidies. Enkele jaren geleden stopte de regering met die subsidieregeling en kondigde ze een beleid aan om zelf biodiesel te gaan produceren uit soja. De economen gingen de gevolgen van deze verordening na. Zonder aanvullend beleid is het gebruik van eigen soja voor brandstoffen nadelig voor de Zambiaanse economie, schrijven ze deze maand in het tijdschrift Food Policy.

De bevolking moet in dat geval meer betalen voor biodiesel van eigen bodem dan ze nu kwijt is aan geĆÆmporteerde diesel. Ook ontvangen de sojaboeren dan minder voor hun brandstofolie dan ze nu verdienen met geĆ«xporteerde sojaolie. Dit plan kan alleen slagen als de Zambiaanse boeren meer soja gaan verbouwen. De regering moet de productie daarom stimuleren met een belastingvrijstelling op soja, is hun advies. De regering kan het gebruik van soja voor biodiesel beter niet verplichten, stellen de economen van Wageningen, Cornell University en de Wereldbank.

Mocht de stimulering van de sojaproductie slagen, dan moeten de Zambiaanse sojaboeren overigens nog een probleem oplossen. De sojaproductie in zuidelijk en oostelijk Afrika heeft in toenemende mate last van Phakopsora pachyrhizi. Deze bodemschimmel, die het blad van de sojaplanten aantast, verspreidt zich snel over het Afrikaanse continent. Er is nog geen resistentie tegen de snel muterende schimmel gevonden, melden Wageningse fytopathologen deze maand in Plant Pathology. De Wageningse promovendus Harun Murithi, werkzaam bij het International Institute of Tropical Agriculture in Tanzania, is nu bezig om de genetica en ecologie van de schadelijke bodemschimmel te doorgronden.