Wetenschap - 1 februari 2001

Zalmsnip niet voor elke student gelijk

De gemeente Wageningen heeft besloten dat studenten die via de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) huren, dit jaar recht hebben op 150 gulden lastenverlichting, de zogenaamde zalmsnip. Studenten die particulier huren, krijgen echter maar de helft, 75 gulden.

Fransien van ter Beek, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, vindt dit belachelijk. "Het komt er op neer dat de gemeente een onderscheid maakt tussen studenten en dat is oneerlijk."

Volgens Corine Zegelaar, woordvoerder van de gemeente Wageningen is de gemeente juist heel coulant. "We keren meer uit dan de honderd gulden die de overheid beschikbaar stelt per wooneenheid. En verder krijgen studenten die de lokale lasten kunnen delen, toch een tegemoetkoming."

Volgens Van ter Beek betalen echter ook particuliere huurders vaak lokale lasten via hun huur. Verder zijn volgens haar de huurprijzen van particuliere kamers vaak hoger dan die van de SSH. Volgens de gemeente kun je echter niet van elke huurder bekijken of deze de volledige lokale lasten betaalt.

Huurders van de SSHW krijgen het geld verrekend via de servicekosten. Particuliere huurders met een geldig huurcontract kunnen een formulier halen bij de gemeente. | E.L.