Nieuws - 6 september 2001

Zakelijk

Zakelijk

Studenten die al tijdens hun studie een eigen bedrijfje oprichten zijn niet alleen in de bedrijfseconomische hoek van Rotterdam te vinden. Tijdens een zoektocht doken steeds meer namen op van -verwonderlijk genoeg alleen m?nnelijke - Wageningse studenten die een sprong in het diepe van het bedrijfsleven gewaagd hebben. Sebastiaan Meijer, vijfdejaars vrij doctoraal, en Richard van Oorschot, vierdejaars bioloog, richtten beiden hun eigen bedrijfje op. Van Oorschot en Meijer hebben elk een eigen insteek, een eigen stijl, maar wel twee overeenkomende eigenschappen: eigenwijs en zelfstandig.

Basstec is een geluidsbedrijf annex projectstudio, twee?nhalf jaar geleden opgericht door Meijer om de zakelijke kanten van zijn band Springtij te kunnen regelen. Al snel zag hij in dat hij er veel meer mee zou kunnen. Meijer: "Inmiddels heb ik zes andere bandjes en twee kroegen als klant en verder doe ik af en toe wat freelance opdrachten. Ik maak nu nog geen winst, maar dat komt wel. Tot nu toe heb ik vooral veel, erg veel, ge?nvesteerd. Bij elkaar wel zo'n zeventigduizend gulden. Ik heb geen cent geleend. Wel altijd hard gewerkt en zuinig geleefd." Doordat het hele bedrijf uit eigen zak betaald is, voelt Meijer zich niet onder druk staan. "Er zit wel risico aan, maar niet erg veel. Ik kan gerust drie maanden stil zitten, alleen heb ik daar een hekel aan. Je kunt me gerust een workaholic noemen. Er zitten 24 uur in een dag, waarvan ik zeven ? acht uur slaap en de rest werk. Mijn studie lijdt er ook niet echt onder want veel van het werk dat ik in het bedrijf steek, vindt plaats in de avonduren."

"Ik zie mezelf wel als ondernemer maar niet als zakenman", verklaart Meijer. "Ik ben erg zelfstandig, hou ervan om ergens verantwoordelijkheid voor te dragen maar ik wil geld verdienen door goed werk af te leveren. Ik ben wel zo eigenwijs dat ik denk dat ik sommige dingen beter kan dan anderen. Daarom heb ik ook mijn eigen bedrijfje. Maar een man van de mooie idee?n, van de gladde praatjes, dat ben ik niet. Ik val meer onder het type ondernemer die werkt met zijn handen. Die zie je niet in pak, eerder met een zwart T-shirt en werkschoenen. De voldoening die je hebt als je na een avond goed werk kapot in je busje terug naar huis rijdt. Da's leuk."

Van Oorschot komt duidelijk meer in de richting van 'het andere type'. Sinds anderhalf jaar runt hij het consultancy en ICT-bedrijf Tropheus, samen met zijn broer Coen. "Er zijn al duizenden van dit soort bedrijfjes, behalve voor het midden- en kleinbedrijf. Die kunnen geen groot consultancybureau inhuren vanwege de kosten. Wij bieden advies op universitair niveau, terwijl de kosten niet op dat niveau liggen. Dat kan omdat we geen vaste kosten als een kantoor of secretaresse hebben. Op het moment hebben we twee grote opdrachten, een verzekeringsmaatschappij in Rotterdam en een technische groothandel in Brabant. Het gaat dus goed, al verdienen we er nog niet echt veel mee omdat we er allebei nog niet genoeg tijd in kunnen steken. Af en toe hou je er een leuk zakcentje aan over, maar de stufi is nog steeds hard nodig."

Tropheus is opgericht als BV met een startkapitaal van veertigduizend gulden. Van Oorschot: "Ondernemer waren we al, maar we wilden het professioneler opzetten. Ik weet nog niet goed wat ik wil met mijn toekomst, maar ik weet wel dat ik dit erg leuk vind. Het is heerlijk om met twee dingen tegelijk bezig te zijn, met dit bedrijf en mijn studie. Dan verveelt het allebei niet zo snel."

Met je broer een bedrijf runnen ?s een risico, maar Van Oorschot bekijkt het positief: "Zeker, het is een risico, maar ondernemen betekent per definitie risico's nemen. En het heeft ook voordelen. We vullen elkaar goed aan. Bovendien weet je dat je van elkaar op aan kunt. Die vertrouwensband moet je met een vreemd iemand eerst opbouwen."

Verstand hebben van wat je zegt, daar komt het volgens Van Oorschot in het ondernemerschap op neer. "Bluffen werkt meestal averechts. Daarnaast moet je een beetje geluk hebben. Maar gewoon goed kunnen praten helpt ook", geeft hij toe.

Clarieke Hidden

Foto Guy Ackermans