Student - 23 april 2009

ZEVEN MINUTEN AAN DE BLOEDTAP

Daar komt Maarten ter Haar aangelopen. Na een keuring achter gesloten deuren is hij klaar om op deze woensdagmiddag bloed te gaan geven. Vergezeld door een verpleegkundige in een witte jas betreedt hij de zaal waar het allemaal gaat gebeuren.

Maarten laat een halve liter van zijn bloed aftappen. Hij is één van de vijftig Leeuwarder studenten die gehoor heeft gegeven aan een oproep van Osiris.

Foto: Hoge Noorden

Maarten is niet de enige student van hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden die zich aangemeld heeft bij de Sanquin Bloedbank. Door een bloeddonoractie van studentenvereniging Osiris zullen vijftig jonge donoren binnenkort zijn voorbeeld volgen. Maar Maarten bijt vandaag het spits af. Met een wat onwennige blik gaat hij op een roodoranje ligstoel zitten. De man naast hem strekt zijn rechterarm uit om hem een schouderklop te geven. ‘Ik kan het niet te stevig doen, want anders plug ik mezelf uit het apparaat.’
Terwijl Maarten lacht, rolt de medewerkster van de bloedbank zijn rechtermouw op. Ritmisch klopt ze met twee vingers op de binnenkant van de elleboog. Vervolgens gespt ze een groene band om de bovenarm. Niet te strak? Maarten schudt zijn hoofd. Het zonlicht dat binnenvalt in de witte ruimte, laat de alcohol glinsteren die de zuster met een wattenstaafje op zijn huid smeert. En dan verandert plotseling de giebelende sfeer bij de toekijkende medestudenten; de vrouw zet haar leesbril op en haalt een naald tevoorschijn.
Een ogenblik later zit ie er al in. Sierlijk stroomt het bordeauxrode bloed door een slangetje naar een plastic zak. In opdracht van de verpleegkundige wiebelt Maarten met zijn vingers, om de stroom op gang te houden. ‘En zo houd ik nog een beetje gevoel in mijn arm.’
Het wordt hem helemaal naar zijn zin gemaakt. Een glaasje water voor de dorst, de voetensteun wat hoger, en een tijdschrift om de tijd te doden. Na zeven minuten is de plastic zak gevuld met een halve liter levensreddende vloeistof. ‘Geen record, maar wel snel’, zegt de medewerkster. In een snelle beweging haalt ze de naald eruit en drukt ze watten op het wondje.
En zo eindigt de bloeddonoractie van studentenvereniging Osiris. Althans, bijna. Eerst overhandigen de leden nog vijftig ingevulde aanmeldingskaarten - het resultaat van hun inspanningen om het bloeddonorschap onder studenten te promoten. ‘Geweldig dat jonge mensen zelf het initiatief hebben genomen om deze actie te starten’, zegt Alie Rodenhuis, hoofd bloedinzameling van Sanquin in Leeuwarden. ‘Ik hoop dat veel studenten dit voorbeeld volgen.’