Student - 28 mei 2009

ZESTIEN TRAPPEN OP IN 1 MINUUT 14

Hijgend en met een volle maag kom ik Asserpark binnenrennen. Het is 19.20 uur en ik ben al twintig minuten te laat voor de start van het Wageningse studentenkampioenschap traplopen. In de hal staat een rode bank met daarop een kerel die als een dolle puppy opspringt als hij mij ziet. ‘Doe je mee?’, vraagt hij wanhopig. Blijkbaar ben ik de eerste. ‘Wil je meedoen als team of als individu?’ Ik kijk om me heen en zeg: ‘alleen’.

De organisatie is druk bezig met het werven van deelnemers op de afdelingen en langzaamaan verschijnen er een paar excentrieke figuren rond de rode sofa. Een van mijn concurrenten is een lange jongen met klompen en een T-shirt waarop ‘Ongeschikt’ staat. Een andere jongen is verkleed als lelijke zeemeermin met blonde vlechten. Scheenbeschermers sieren de benen van een vrouwelijke deelneemster. Met negen individuen en twee teams op de lijst kan het kampioenschap uiteindelijk van start gaan.
Op de begane grond staat iemand van de organisatie via een walkietalkie in contact met een organisator op de zestiende verdieping. ‘Gó!’ De jongen met de klompen komt er al bij de eerste tree achter dat zijn schoeisel niet ideaal is. Hij glijdt uit. Maar na een minuut of twee klinkt toch door de walkietalkie: ‘hij is er.’
Dan ben ik aan de beurt. Ik ga best lekker, maar op de twaalfde verdieping worden mijn benen zo zwaar als gewapend beton. Ik weet me via de trapleuning toch nog naar de zestiende te sleuren, waar ik een kwartier nodig heb om te revalideren.
Als we even later ter afsluiting een gratis biertje zitten te drinken in Annies kroeg, klinkt er plots oorverdovende muziek en wordt het café gevuld met rook en flitsende lichten. De winaars worden officieel naar voren geroepen en krijgen een oranjekoek. Voor de derde keer op rij wint Annies team de estafette. De lelijke zeemeermin gaat er met de originaliteitsprijs vandoor. Ik ben de individuele winnaar met een tijd van één minuut en veertien seconden.
Voor wie volgend jaar mee wil doen, opgelet: het is retezwaar en ik zal mijn titel als Wageningse traploopkampioen fel verdedigen.