Organisatie - 5 maart 2009

ZES DAGEN

Gelovige biologen kunnen prima biologisch onderzoek doen. Bij de Wageningse leerstoelgroep plantenveredeling werken bijvoorbeeld relatief veel christenen. Juist daar is dat best opmerkelijk. Veredelaars veranderen soorten. Deze gelovigen knutselen dus aan de schepping – voor wie soorten ziet als creatie van God dan.
Een derde van de studenten en medewerkers hier denkt dat een schepper het leven heeft gemaakt. Rector Martin Kropff vindt dat niet zorgelijk. Want wetenschap en religie zijn aparte domeinen. En het is niet duidelijk of de respondenten dit als wetenschapper of als privépersoon vinden.
Ik vraag me dan altijd af hoe gelovige onderzoekers die domeinen kunnen rijmen. Geen enkele wetenschappelijke verklaring voor het ontstaan van leven en soorten rept over een schepper. Ergens moet er dan toch iets knagen. Het kan toch niet zijn dat je op zondag in de kerk denkt dat God met allerlei bedoelingen het leven heeft gemaakt en op maandag in het lab dat het leven bij toeval ontstaan is en al 3,5 miljard jaar verandert? Wat vinden gelovige wetenschappers nu echt? Hoe zien ze de oorsprong als ze zich ’s avonds thuis onbespied wanen?
Na publicatie van de uitslag van de Resource-enquête naar creationisme, kwam een verslaggeefster van Radio 1 op bezoek. Ze was van de Evangelische Omroep. Wandelend naar Forum vroeg ik haar hoe ze hier zelf in staat.
Ze wist al van jongs af aan dat het leven in zes dagen is geschapen. Toen ze erachter kwam dat de wetenschap daar anders over oordeelde, is ze gestopt daarover na te denken. Dat was voor haar het makkelijkst.
Een eerlijk antwoord, dat wel.

Re:ageer