Wetenschap - 18 januari 2001

Yovo in Togo

Yovo in Togo

Martine van Wolfswinkel, vierdejaars Tropisch landgebruik

"Vanaf het begin van mijn stage in Togo, West-Afrika, werd ik door de kinderen uit het dorp continu nageroepen. Ook sommige vrouwen riepen wel eens wat, maar de meeste waren eigenlijk heel verlegen. Die zaten meer te smiespelen als ik langs liep. Ik kan het nu nog steeds neuri?n: Yovo, yovo, ?a va bien? Merci. Yovo betekent blanke.

Van de organisatie waar ik stage liep, het International Institute for Soil Fertility Management (IFDC) had ik ook nog eens een hele mooie fiets gekregen. Een mountainbike met allemaal verschillende kleuren. Dat vonden die kinderen natuurlijk hartstikke mooi.

De eerste twee weken van mijn stage heb ik doorgebracht in de hoofdstad van Togo, Lom?. Daarna ben ik naar Tabligbo verhuisd. Dat is een redelijk groot dorp met een wekelijkse markt en een aantal winkeltjes. Tijdens mijn stage heb ik me voornamelijk bezig gehouden met een bodemvruchtbaarheidsproject. Ik heb gekeken hoe dat project, dat vanuit IFDC is opgestart, werd uitgevoerd door de lokale instellingen. Het was leuk om te zien hoe de lokale organisatie communiceerde met de boeren. Wetenschappelijke zaken werden uitgelegd door simpele vergelijkingen te maken, zoals: Mensen hebben voedsel nodig om te leven, de bodem echter ook. Wat rijst voor mensen is, is kunstmest voor de bodem. Op die manier begrepen de boeren het nut van die kunstmest en wisten ze waarom ze het moesten gebruiken.

Mijn stageperiode viel precies in de regentijd en dat heb ik ook gemerkt ook. Vooral in het begin kon het hele dagen aan ??n stuk regenen. Als we naar de kleinere dorpjes rondom Tabligbo moesten, deden we dat altijd op de motor. De wegen naar die dorpjes zijn echter heel primitief, het zijn allemaal zandweggetjes. Je kunt je wel voorstellen wat er van die wegen overblijft, als het dagen achter elkaar heeft geregend. Toen we op bezoek waren bij een boer in zo'n klein dorpje, begon het dus gigantisch hard te regenen. Binnen een mum van tijd was de weg veranderd in ??n grote modderstroom. Toen was ik wel een beetje bang dat we niet heelhuids terug zouden komen. Gelukkig konden we in het dorp schuilen en zijn we later heel voorzichtig terug gereden.

Wat me het meeste is bijgebleven van mijn stage, is denk ik het enorme verschil met het leven hier. Togo is een ontzettend arm land. Er is al meer dan dertig jaar een dictator en het leger heeft heel veel macht. Overal op straat zie je militairen. Het is niet verstandig om als buitenlander 's nachts in de hoofdstad Lom? rond te lopen, want dan is de kans erg groot dat je problemen krijgt met het leger. Gelukkig heb ik zelf nooit problemen gehad." | Edm?e Leeman

'Binnen een mum van tijd was de weg veranderd in ??n grote modderstroom'