Nieuws - 17 mei 2001

Wouter Schaap, vijfdejaars Tropisch landgebruik

Wouter Schaap, vijfdejaars Tropisch landgebruik

'RSI overwin je door er niet teveel mee bezig te zijn'

Al ruim een jaar is Wouter Schaap nu uit de running. Het begon met een lichte pijn in de polsen, een dieptepunt vormde de maand op bed liggen afgelopen december. Geveld door RSI. Inmiddels gaat het weer wat beter. Hoewel met vallen en opstaan.

Het begon allemaal tijdens zijn afstudeervak bij Euroconsult. Schaap maakte een inventarisatie van de voorlichting op watergebruik, die in boekvorm zou verschijnen. De meeste informatie plukte hij daarbij van het internet. Zodoende zat hij geregeld acht uur per dag achter de computer: "Eerst voelde ik alleen maar een beetje pijn in mijn polsen. Ik schafte een muismat aan met ondersteuning voor de pols en dacht dat het wel goed zou zitten. Maar binnen een paar weken begon ik ook last te krijgen van mijn rug en schouders. Toen ben ik gestopt met werken, maar het bleek al te laat: RSI - Repetitive Strain Injury - geconstateerd."

Door veel rust te houden, hoopte Schaap dat de klachten binnen twee ? drie maanden over zouden zijn. Hij kon eigenlijk niets meer: een eitje stuk slaan op de rand van de pan, betekende een hele dag pijn. Thee werd hem gebracht en dronk hij door een rietje. Ondertussen begon hij met fysiotherapie, die hij verkoos boven Mensendieck-therapie. Achteraf gezien had hij echter sneller moeten overschakelen op Mensendieck: "Een fysiotherapeut houdt zich allereerst bezig met het masseren van pijnlijke gewrichten. Eigenlijk is dat symptoombestrijding. Door de gevolgen van RSI ging ik namelijk een verkeerde houding aannemen, die de pijn uiteindelijk alleen maar in stand hield. Een Mensendieck-therapeut is dan veel logischer. Die is veel meer bezig met je houding."

In het begin was Schaap nog voortdurend aan het plannen. Zo wilde hij voor een afstudeervak naar Jemen. April werd echter juni en juni werd september. Maar ook dat haalde hij niet. Steeds meer leerde Schaap om bij de dag te leven en te leven vanuit hetgeen hij had: "Ik heb altijd geprobeerd positief te blijven. Het werkt niet om RSI op de voorgrond te plaatsen. Ik ben nu bezig te accepteren dat ik er misschien wel nooit meer vanaf kom. Dat geeft ook rust. RSI overwin je alleen maar door er niet teveel mee bezig te zijn."

Afgelopen oktober en november ging het weer beter. Schaap besloot een webpage te maken en nog eens flink bezig te gaan met zijn afstudeervak. In december betaalde hij de tol daarvoor: "Ik ben toen behoorlijk depri geweest. Overal had ik pijn. Ik moest de hele dag liggen. Het enige wat ik deed, was televisie kijken en verder een beetje lanterfanten. Op die momenten merkte ik, dat als ik twee dagen stil blijf staan, dat het dan bergafwaarts gaat."

December werd ook het moment dat Schaap overschakelde van de fysiotherapeut naar de Mensendiecktherapeut. Die hielp hem om stapje voor stapje zijn houding te verbeteren. Eerst alleen maar in liggende houding. Later ook zittend en lopend. Met behulp van zijn vrouw Tirza, een vriend en zijn vader wist hij het schrijven van het boek te voltooien: "Dat was ontzettend belangrijk. Ik had weer eens wat afgemaakt en het gevoel met iets zinnigs bezig te zijn geweest. Het gaf perspectief."

Inmiddels gaat het langzaam weer beter, hoewel de moeilijke momenten blijven: "Eens in de twee weken heb ik zo'n dag dat ik tegen een muur oploop. Dan ben ik bang dat ik misschien nooit meer volledig werkzaam zal zijn. Dat ik misschien mijn studie niet zal kunnen afmaken. Dan moet ik wel eens goed janken. Maar de dag daarna is het dan ook weer over."

Belangrijk is volgens Schaap om mentaal, sociaal en lichamelijk zoveel mogelijk actief te blijven. Tijdens een vakantie in Jemen merkte hij hoe goed wandelen hem deed. Daarnaast werd Schaap ook sociaal actief: "Ik ben mensen blijven opzoeken, ook al had ik veel pijn. Achteraf had ik dan toch het gevoel lekker bezig te zijn geweest. Je laat relaties veel dieper tot je doordringen."

Als er iets is wat Schaap niet wil dan is het wel als RSI-slachtoffer worden gezien: "Het klinkt raar, maar eigenlijk ben ik er helemaal niet zo mee bezig. Juist in deze periode leer ik het relatieve van prestaties inzien. Ik ben altijd heel ambitieus geweest. Nu besef ik dat werk misschien wel niet het belangrijkste in het leven is."

Arin van Zee, foto Guy Ackermans

Wouter Schaap: "Nu besef ik dat werk misschien wel niet het belangrijkste in het leven is."