Wetenschap - 1 januari 1970

Wortels beschermen blanke huid niet tegen de zon

Wortels beschermen blanke huid niet tegen de zon

Wortels beschermen blanke huid niet tegen de zon


Stoffen in de voeding beschermen de huid tegen uv-straling in zonlicht.
Maar de precieze verbanden zijn ingewikkelder dan gedacht, blijkt uit
onderzoek van Wageningen Universiteit en TNO. Sommige ‘beschermende’
stoffen bleken de huid juist kwetsbaarder te maken, en andere werken alleen
bij mensen met een donkere huid. ,,De uitkomsten waren nogal verrassend’’,
verzucht begeleider prof. Pieter van ’t Veer.

Van ’t Veer begeleidde dr Wendy Broekmans bij een onderzoek naar
carotenoïden en nog een paar andere plantaardige voedingsstoffen met
antioxidatieve werking. Die zouden huidcellen beschermen doordat ze
schadelijke verbindingen, die ontstaan door de inwerking van zonlicht,
neutraliseren. Mensen met hoge concentraties van die stoffen in hun bloed,
was de verwachting, kunnen beter tegen zonlicht.
Toen de onderzoekers huid blootstelden aan uv-licht, en maten bij welke
intensiteit de huid verbrandt, bleek dat het allemaal wat complexer in
elkaar zat. Voor de carotenoïden, die bijvoorbeeld in grote hoeveelheden in
wortels zitten, was iets vreemds aan de hand. Bij mensen met een lichte
huid en veel carotenoïden in het bloed was sprake van een verhoogde
gevoeligheid voor zonlicht, terwijl diezelfde stoffen mensen met een donker
huidtype juist wel bleken te beschermen.
Anders dan de onderzoekers verwachtten bleek ook de concentratie van
vitamine C in het bloed samen te hangen met een hogere gevoeligheid voor uv-
straling. De belangrijkste factor die mensen beschermt tegen zonlicht was
hun huidskleur. Hoe donkerder, des te beter. Op de tweede plaats kwam
geslacht. Vrouwen verbranden minder snel dan mannen.
Het artikel met de bevindingen van Broekmans is verschenen in de
oktobereditie van de European Journal of Clinical Nutrition. Broekmans
promoveerde vorig jaar bij prof. Frans Kok, hoogleraar Voeding en
gezondheid. | W.K.

Re:ageer