Wetenschap
Onderzoek

Workshop over wetenschappelijke integriteit

Hoe behoud je je integriteit als wetenschapper als je onderzoek maatschappelijke verandering beoogt, extern wordt gefinancierd en leidt tot publieke debat? Dat wordt besproken tijdens de lunchworkshop ‘Integrity for impact’, op 9 november in Impulse.
Albert Sikkema

<foto: Barend van der Meulen>

Barend van der Meulen, voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit, gaat uitleggen wat de rol is van zijn commissie. Ook bespreekt hij het belang van de twee vertrouwenspersonen voor wetenschappelijke integriteit aan de WUR. Daarna gaan de deelnemers aan de slag met een onderzoekcase. Die gaat over het Deense bedrijf Lego, dat duurzame legoblokjes wil maken uit palmolie. De Wageningse groep ‘Biosystems Analysis’ wordt uitgenodigd om een levenscyclusanalyse te maken van de oude en nieuwe legoblokjes, betaald door Lego. Met presentator Gab van Winkel gaan de deelnemers discussiëren over lastige keuzen en dilemma’s tijdens dit onderzoek.

Bijenonderzoek

Van der Meulen, hoofd onderzoek bij het Rathenau Instituut en Leids hoogleraar op het gebied van wetenschapsbeleid, is sinds een jaar voorzitter van de Wageningse integriteitscommissie. Hij kent de integriteitsklachten die volop de media haalden, zoals over het Wageningse bijenonderzoek en het statiegeldonderzoek voor PET-flessen.

Interactie

Integriteit wordt in de publieke opinie al snel gekoppeld aan bedrog, dat de onderzoeker te kwader trouw heeft gehandeld. Dat is te gemakkelijk, zegt Van der Meulen deze week in Resource magazine. ‘Je ziet vaak, zeker bij praktijkgericht en beleidsgericht onderzoek, dat onderzoekers en opdrachtgevers al in een vroeg stadium kennis delen en uitwisselen. Ook hebben ze in die fase al interactie over de betekenis van de resultaten. Dan kun je in een situatie komen dat onderzoekers te goeder trouw zijn maar toch onzorgvuldig handelen, in strijd met de integriteitscode.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.