Student - 4 oktober 2010

Worden wie je kan zijn

Blinde paniek! In het voorlopige regeerakkoord hangt een zwaard van Damocles. Als je niet doorwerkt ben je de pineut en mag je 300% collegegeld gaan betalen. Een visieloze bezuiniging of een effectieve aanpak van het vermeende lamballen?

Studeren is de tijd van je leven, zeggen ze. Dat komt door alle dingen die het studeren mooi maken: verenigingen, commissiewerk, baantjes, feestjes, op jezelf zijn. Die dingen kosten tijd en dat kan mogelijk ten kosten gaan van je studie. Goed, dat je niet naar college gaat omdat je brak bent van een feest zal in polletiek nooit als legitieme reden worden beschouwd, maar die andere zaken zijn constructief en dragen bij aan de ervaring die je nodig hebt om in het verdere leven iets te kunnen betekenen.
In het voorlopige regeerakkoord is er een compromis gesloten tussen CDA en VVD om effectief te bezuinigen op onderwijs. Het CDA wil de basisbeurs laten bestaan en bezuinigen door langstudeerders te laten dokken. Het VVD wilde van de basisbeurs af. Wat er nu waarschijnlijk gaat gebeuren is dat Master-studenten geen basisbeurs meer moeten krijgen en als je meer dan een jaar vertraging oploopt mag je 3000 extra per jaar voor je colleges betalen.
Visieloos. Zo noemt de Landelijke studentenvakbond het. Dit beleid zou ambitieuze studenten ontmoedigen zich te ontwikkelen naast de studie. Als je de studie op een laag pitje zetten om andere zaken te doen als ambitieus beschouwt, dan is dit waar. Een jaar bestuur doen van een vereniging zou betekenen dat je verder alle vakken zou moeten halen om niet extra te hoeven betalen. Dat terwijl het in financieel opzicht al zeer nadelig was om zo'n functie op je te nemen.
Aan de andere kant geeft dit de langstudeerders die profiteren van het 'cadeau' de basisbeurs een sterke prikkel om maar eens een keer iets te gaan doen. Of tenminste hun ouders.
Ik begrijp de maatregel en waarom het op een efficiƫnte manier geld oplevert voor de staat, maar ik vrees voor een verschraling van het studentenleven. Veel jongeren bloeien pas op tot de veelzijdige volwassenen die ze kunnen zijn door de vele kansen die ze krijgen in hun studententijd. In het ergste geval wordt het een grijze bedoening, want een schrale studententijd produceert vlakke hoogopgeleiden.
Bron: HOP