Student - 10 september 2015

Woningwet: geen inkomenstoets meer voor promovendi

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
1

Promovendi hoeven hun inkomen niet meer op te geven om in een sociale huurwoning te mogen wonen. Ze verdienen zelden te veel en het scheelt de huisvesters veel rompslomp.

Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moeten geïnteresseerden aantonen ze niet meer verdienen dan 38.950 euro per jaar. Maar in de nieuwe Woningwet van minister Stef Blok zijn promovendi uitgezonderd van die regel. Een bewijs van inschrijving aan een erkende onderwijsinstelling is voortaan voldoende.

'Een doorbraak', zegt directeur Ardin Mourik-Geluk van Kences, de koepelorganisaties van studentenhuisvesters. 'Het was soms ontzettend lastig om het inkomen van promovendi uit te zoeken, vooral als ze uit het buitenland kwamen. Nu dit niet meer hoeft, wordt het makkelijker om goede woningen aan te bieden voor promovendi.'

Re:acties 1

• Sociale huurwoningbewoner

Vreemd verhaal, ik weet zeker dat je bij de Woningstichting als buitenlandse promovendus geen inkomen hoefde te laten controleren, simpelweg omdat deze eis niet van toepassing is als je vers uit het buitenland komt. Voor Nederlanders gold deze eis wel, maar was vrij eenvoudig een kwestie van belastingformuliertje opvragen.

Misschien dat dit wel voor Idealis gold, maar volgens mij hebben zij vooral vrije sector huurwoningen voor promovendi, die overigens veel te duur zijn voor de 1400 netto in je eerste jaar (2011).